Bio je tako sitan na rođenju da je lekarima mogao da stane u šaku

Najmanji preživeli dečak na svetu na rođenju je imao samo 268 grama. Nakon sedam meseci provedenih u bolnici, konačno je kod kuće.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2019.

10:59

Bio je tako sitan na rođenju da je lekarima mogao da stane u šaku
Foto:herjua/depositphotos/ilustacija

Dečak je rođen u Tokuju u 24. nedelji trudnoće, hitnim carskim rezom u avgustu prošle godine, pošto su doktori primetili da ne raste i da bi život mogao da mu bude ugrožen, prenosi Dejli mejl.

Nakon meseci provedenih na intenzivnoj nezi, pušta se kući kao zdrava beba od 3,2 kilograma.

Sićušni dečak koji je mogao da stane u šake lekara, bio je u bolnici sve dok se lekari nisu pobrinuli za njegovo disanje, dok nije dostigao potrebnu kilažu i počeo da sisa.

Pedijatri koji su brinuli o novorođenčetu nadaju se da će njegova uspešna priča dati nadu roditeljima prevremeno rođene dece.

"Želim da ljudi znaju da se bebe mogu vratiti kući snažne čak i ako su rođene male", rekao je doktor Takeši Arimitsu.

Pre ovog dečaka iz Japana, najmanja preživela beba na svetu takođe dečak, rođen je isto u 24. nedelji trudnoće sa 271 gramom u Nemačkoj 2009. godine, navodi se u registru najmanjih beba Univerziteta u Ajovi.

Najmanja devojčica rođena je 2015. godine, takođe u Nemačkoj u 25. nedelji, sa 252 grama. Šta se smatra prevremenim rođenjem?

Oko 10 procenata svih trudnoća širom sveta završi se prevremenim porođajem – a to se smatra svaki porođaj pre 37. nedelje.

Kao posledica takvih porođaja, bebe se mogu roditi sa nerazvijenim organima - uključujući srce i pluća, mala kilaža jer “oni nisu još spremni za život izvan materice”.

Kakve su šanse za preživljavanje?

- Ispod 22 nedelje gotovo da ne postoje šanse za preživljavanje

- U 22. nedelji šanse su oko 10 odsto

- U 24. nedelji oko 60 odsto

- U 27. nedelji oko 89 odsto

- U 31. nedelji je oko 95 odsto.

- U 34. nedelji smatra se da je rođenje jednako terminu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: