Sve više ugroženih u poslednjih 10 godina: Šestoro umre svakog sata!

U Srbiji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre više od 50.000 ljudi, skoro 150 osoba dnevno, šest svakoga sata. U poslednjih 10 godina sve je više ugoženih među ženama i mlađom populacijom. Po broju umrlih od srca smo na trećem mestu iza Ukrajine i Rusije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2019.

14:30

Default images
Foto: Printscreen TV Prva

Iako su se žene uvek nalazile u ugroženoj grupi, tek sada se nežnijem polu poklanja više pažnje kada je reč o kardiovaskularnim bolestima.

"Ranije se smatralo da su kardiovaskularne bolesti, bolest muškaraca. Međutim, unazad 30 godina je shvaćeno i otvaraju se širom Amerike, sada to dolazi i u Evropu, centri za prevenciju bolesti kod žena", rekla je u "Jutru" dr Lidija Jevđić, kardiolog i nosilac projekta "Centar za srce".

Objašnjava da žene različito reaguju na stres, duvan, povišenu masnoću, težinu, tako da se i kod žena sve više javljaju kardiovaskularne bolesti.

"One više nisu zaštićene hormonima do menopauze, već je sve više mlađih žena kod kojih se javljaju ove bolesti", istakla je ona.

Koji su simptomi kardiovaskularnih bolesti i kako da se hranite da biste ih izbegli pogledajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: