Jedan poziv može da pomogne VIDEO

U Srbiji se godišnje izvrši oko 1500 samoubistava, a od kada je pre šest dana pokrenuta SOS linija za prevenciju suicida 160 osoba je putem nje zatražilo pomoć.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

12:01

Jedan poziv može da pomogne VIDEO
Foto: Thinkstock/ilustracija

Direktorka bolnice "Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić rekla je za TV Prva da je ova linija veoma važna jer je ona još jedan doprinos prevenciji samoubistava u opštoj populaciji.

"Smatra se da teleapeli, odnosno uopšte telemedicina u ovoj oblasti prevencija donosi dobre rezultate i smanjuje broj samoubistava i do to 30 odsto. U Srbij godišnje se izvrši oko 1.500 samoubistava, a na nama je da radimo na prevenciji, edukaciji, promociji mentalnog zdravlja da taj broj smanjimo", poručila je ona.

Iako jedan poziv ne može odmah da reši čitav problem, on može da bude dobar pokazatelj za pravac ka rešenju.

Govoreći o faktorima rizika, ona je navela da su to izolacija, usamljenost i teški stresogeni životni događaji. Naglasila je da 90 odsto ljudi koji imaju suicidne ideje, ponašanje, namere, imaju u stvari duševno oboljenje koje nisu lečili ili ga nisu adekvatno lečili.

"Čak 60 odsto onih koji su ovako rešavali svoje probleme su bili depresivni, bolovali su od nekog tipa depresije, ostali su imali bolesti zavisnosti, poremećaj ličnosti..."

Kako okolina može da pomogne, saznajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: