Ašanin: Srbija dobija najsavremeniji medicinski centar na Balkanu

Klinički centar Srbije (KCS) je kao grad srednje veličine u kom se godišnje zbrine više od milion pacijenata, a svakodnevno boravi 15.000 ljudi. 40 odsto svih zdravstvenih usluga u zemlji obavlja se upravo u KCS.

Izvor: B92, Kurir

Ponedeljak, 31.12.2018.

12:42

Default images
Foto: YouTube / Screenshot

Direktor te ustanove profesor Milika Ašanin kaže da će sa rekonstrukcijom KC Srbija za tri godine dobiti najsavremeniji centar u ovom delu Evrope. Trenutno je u njegovom sastavu 50 zgrada, a zapošljava 1.360 lekara i 4.132 medicinske sestre.

"Najsavremeniji medicinski centar otvoriće novu dimenziju našeg zdravstva u kojoj će lakari raditi u uslovima iznad svetskih standarda, a pacijenti biti lečeni u najkvalitetnijim bolnicama", rekao je direktor Ašanin za dnevni list "Kurir".

Podsetio je da se upravo u tu ustanovu upućuju životno ugroženi pacijenti iz cele zemlje, kao i da je svaki treći njihov pacijent iz unutrašnjosti.

Liste čekanja ne postoje za hitne slučajeve, naglasio je Ašanin i pojasnio da se te liste sastavljaju za pacijente koji nisu hitni, ali da im se prethodno ukazuje da u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja treba da dođu odmah.

Najveće su liste čekanja na ortopedske operacije i operaciju katarakte, a i tu se, prema rečima direktora, beleže pozitivni trendovi.

Ašanin posebno ukazuje na značaj prevencije za očuvanje zdravlja odnosno zdrav stil života i redovni pregledi kod lekara.

Naveo je da trud, rad i zalaganje zdravstvenih radnika u KCS tokom svih 365 dana godišnje doživljava kao najveći uspeh u godini.

Ašanin je ocenio da niko nikad ne pomisli kakvom su stresu svakodnevno izloženi zdravstveni radnici.

"Pacijenti imaju prava da od nas očekuju nemoguće, odnosno da budu neobjektivni, jer je njihovo zdravlje u pitanju. Isto tako molim za razumevanje i poštovanje prema zdravstvenim radnicima koji često zanemaruju svoje porodice da bi bili uz bolesnike. Lako je negde slikati telefonom medicinsku sestru, koja možda nije dovoljno ljubazna u nekom trenutku... ne opravdavam, ali molim za razumevanje. Ti ljudi samo u našoj ustanovi obave ili učestvuju u preko 60.000 operacija godišnje."

Kao plan za 2019. godinu, pored izgradnje novog KCS, vidi nastavak sređivanja postojeće infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: