Najsavremenija oprema za Urgentni centar u Beogradu

U Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije počela je danas da radi renovirana, potpuno automatizovana laboratorija. U njoj će se analizirati kompletna krvna slika pacijenata, raditi brojni enzimi, tumorski markeri, hormoni štitne žlezde, polni hormoni, srčani markeri, koncentracija određene grupe lekova.

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2018.

12:41

Najsavremenija oprema za Urgentni centar u Beogradu
Foto: Thinkstock/ilustracija

Laboratorija će raditi 24 sata, svakog dana u nedelji i praznicima, i u njoj će se analizirati uzorci ležećih pacijenata iz Urgentnog centra, svih pacijenata koji pomoć ambulantno zatraže u Urgentnom centru, kao i svih pacijenata Kliničkog centra Srbije tokom vikenda.

Direktorka Centra za medicinsku biohemiju KCS Sanja Stanković kaže da se u toj laboratoriji godišnje uradi više od četiri miliona analiza i primi više od 400.000 uzoraka pacijenata koji se leče u UC.

Laboratorija je potpuno automatizovana, što će omogućiti minimalni kontakt osoblja s biološkim materijalom.

"S druge strane, to nam omogućava veću pouzdanost dobijenih rezultata, veću efikasnost rada i da se rezultati analiza dobiju za kraće vreme", rekla je Stankovićeva za Tanjug.

Adaptacija prostora i nabavka nove opreme obezbeđena je iz donacija. Laboratoriju je danas obišao i državni sekretar ministarstva zdravlja Radislav Šćepanović, kao i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge i predstavnici kompanije Roš, koja je jedan od najvećih donatora.

Šćepanović je ukazao na značaj Urgentnog centra, koji je otvoren 24 sata 365 dana u godini za najteže pacijente i da je obiman posao koji obavljaju.

"Da bi se taj posao olakšao i ljudima i bolesnicima važna je dobra organizacija u dobrom prostoru i sa dobrom opremom", istakao je Šćepanović i dodao da naprednu opremu nije lako nabaviti, te da je značajna svaka pomoć i razumevanje društveno odgovornih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: