Izričiti da ne treba povući štetne lekove, lekari oprezniji VIDEO

Neki lekovi koji mogu imati neželjena kancerogena dejstva u Kanadi i Americi povučeni su sa tržišta i to je podstaklo pitanje da li je ipak neophodno u Srbiji da se uradi isto sa lekovima za pritisak za koje je Agencija za lekove poslala hitno upozorenje o štetnosti.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2018.

12:32

Izričiti da ne treba povući štetne lekove, lekari oprezniji VIDEO
Foto: Thinkstock

Reč je o diureticima koji su u izuzetno širokoj primeni u Srbiji, a sadrže aktivnu suptancu hidrohlortiazid koja prema novoj studiji iz Danske može da izazove nemelanomski rak kože.

Lekari, kao i u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije naglašavaju da nema mesta panici.

Pavle Zelić iz ALIMS-a kaže da su svesni koliko ozbiljno zvuči njihovo upozorenje, ali da nema potrebe "za tako drastičnu meru" kao što je povlačenje leka.

"Važno je da Agencija ispunjava svoje nadležnosti. Ovde nema razloga za paniku koja je nastala", rekao je on.

Kardiolog Miljko Ristić smatra da treba da se sačeka još malo pre odluke o povlačenju.

"Hidrohlortiazid nije sigurno jedini uzročnik za pojavu raka kože. Ukoliko nije neophodan onda da se taj lek izostavi ili da se ograniči na razumne mere gde je neophodan, to je za sad rešenje uz obavezno praćenje pacijenata".

Ristić je rekao da lekari moraju biti oprezni u prepisavnju tog leka, ali da nema mesta panici, kao i da postoje zamene.

"Juče su se usijali telefoni i napunile čekaonice".

Lekar je ukazao i da mladi, na primer, često uzimaju diuretike kojima se izbacuje tečnost da bi gubili na težini i da to treba sprečiti.

Na spisku Agencije nalazi se 41 lek od koji se neki dobijaju na recept, a neke je moguće kupiti.

Evo koji su to lekovi:

Enalapril HCT, Vivace Plus, Vivace Plus L, Telmikor plus, Corace Plus, Telmipres, Skopryl Plus, Iruzid, Nebilet Plus, Micardis Plus, Lizopril H, Prilazid plus, Losar plus, Erynorm plus, Hemokvin plus, Hemopred, Irbenida plus, Prilenap H, Prinelap HL, Prilinda plus, Tensec plus, Yanida plus, Ampril HL, Ampril HD, Cazacombi, Enap-H, Enap-HL, Enap-HL 20, Lorista H, Lorista HD, Lorista H 100, Tolucombi, Valsacombi, Lodoz, Co-diovan, Monopril Plus, Enatens Plus, Binevol Plus, Tritace comp, Tritace comp, Diunorm.

Više o ovoj temi pogledajte u prilogu emisije "Jutro sa Natašom" TV Prva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: