"Znali smo za nuspojave, ne i za ove, ali vodimo računa" VIDEO

"I ranije smo znali za nuspojave lekova protiv pritiska. Ove iz danske studije su nove, ali nema razloga za paniku", rekao je direktor Insitutta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Milovan Bojić. Lekovi su "korisni otrovi" i uvek se vodi računa o odnosu koristi i neželjenih dejstava.

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

15:03

Foto: Thinkstock

Lekovi sa hidrohlorotijazidom pre svega imaju neželjena dejstva u smanjenoj vrednosti natrijuma i kalijuma, povećanom riziku od dijabetesa, pojavi grčeva i nestabilnost prilikom hoda, a studija iz Danske donosi i nove.

"Povećana fotosenzitivnost kože i nemelanomskih karcinoma kože koji je sedam puta učestaliji kod pacijenata koji su koristili ove lekove je novo saznanje", rekao je Bojić i pojasnio da studije i služe za nova saznanja.

Lekovi su "korisni otrovi" i uvek se vodi računa o odnosu koristi i neželjenih dejstava.

Bojić kaže da struka notira nove pojave i upozorava pacijente, ali da se lek primenjuje dok je korist veća.

"Pacijenti nemaju razloga da brinu i da se plaše. Za nas ovo nisu neočekivane stvari i nema mesta panici", rekao je Bojić.

Lekovi koji sadrže hidrohlorotijazid često su prepisivani za snižavanje vrednosti krvnog pritiska, jer imaju dejstvo na eliminaciju tečnosti i natrijuma putem bubrega, a time smanjuje cirkulišući volumen i time krvni pritisak.

Prema rečima Bojića, kod 14 odsto starije populacije ti lekovi imaju nusefekte, ali je korisnost znatno veća.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) izdala je hitno upozorenje lekarima i pacijentima na rizik od štetnosti lekova za visok pritisak. Lekovi koji su u izuzetno širokoj primeni u Srbiji, jer se daju svim pacijentima obolelim od hipetenzije, a sadrže aktivnu supstancu hidrohlortijazid mogu da izazovu nemelanomski rak kože.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: