Zbog grickanja noktiju zamalo umro

Grickanje noktiju je ružna navika koju u većini slučajeva imaju deca. Međutim, postoje odrasli koji to i dalje rade, iako može biti jako opasno.

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2018.

16:50

Zbog grickanja noktiju zamalo umro
Foto: Thinkstock

Za one koji ne grickaju nokte ta navika je neverovatno gadna.

Riki Kenedi je 57-godišnjak iz Škotske koji je skoro umro kad je razvio sepsu zbog grickanja noktiju. Proveo je nekoliko meseci u bolnici, a sada drugima priča šta je preživeo kako bi podigao svest o tom pitanju.

"Imam sreće što sam živ", rekao je Kenedi za Lenoks herald: "Nikada neću biti tako zdrav i jak kao nekad, ali još uvek sam ovde sa svojom porodicom i to mi je dragoceno."

Kenedi je rekao da je prvi put shvatio da nešto nije u redu kad je primetio da se na palcu nalazi mali plik pored nokta.

U početku nije bilo ništa značajno, ali je otišao kod lekara, dobio antibiotike i rečeno mu je da je to neka infekcija. Za nekoliko dana, međutim, borio se za život nakon što mu se infekcija proširila na ruke i grudni koš i stvorila bolne otvorene čireve na celom telu. Odmah sam otišao u hitnu pomoć i tamo mi je rečeno da imam sepsu.

"Nisam ni na trenutak pomislio da je mali plik na palcu uzrok svega toga. Bio je sitan", rekao je.

Grickao sam nokte stotinu puta i kad pomislim da me to moglo ubiti, to je zastrašujuće. Toliko me bolelo da se nisam mogao pomeriti, mislio sam da imam srčani udar i stvarno sam mislio da ću umreti."

57-godišnjak je bio u takvim bolovima da se ni ne seća šta se događalo kad je odveden na lečenje.

"Ne sećam se ničeg kad sam prvi put odveden u bolnicu. Sve čega se sećam da sam pitao medicinsku sestru hoću li umreti. Bilo je užasno i pao sam u depresiju zato što sam dugo bio u bolnici. Samo sam hteo da se vratim kući, ali sam imao sreću što je toliko puno ljudi bilo uz mene."

Ipak, za Kenedija borba još nije gotova jer mora na operaciju kako bi zamenio "razjedene" kosti. Srećom, ima pozitivan stav prema svom oporavku i kaže da mu je crkvena zajednica velika podrška.

Iako možda sve ovo zvuči ekstremno, sepsa zapravo nije retka bolest i neko od nje umire svake tri sekunde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: