Dodir ublažava stres, a evo šta najviše umiruje

Neseksualni kontakt je važna tema socijalnih odnosa među odraslima, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92, Klix.ba

Utorak, 09.10.2018.

12:25

Default images
Foto: Thinkstock

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Karnegi Melon u Pensilvaniji pokazalo je da je zagrljaj najbolji način da se pomirite sa nekim posle svađe.

Tim istraživača predvodio je psiholog Majkl Marfi, koji je dve nedelje posmatrao 400 ljudi i njihove reakcije posle zagrljaja. Rezultati su pokazali da su osobe koje su se zagrlile nakon svađe brže smirile i rešile negativnih osećanja.

"Neseksualni kontakt je važna tema socijalnih odnosa među odraslima", rekao je Marfi.

Dodao je da su mnoga istraživanja pokazala da ljudski dodir deluje smirujuće i da su zagrljaj i držanje za ruke odlični u borbi protiv stresa.

Svađa s voljenom osobom može da nas uznemiri na emocionalnom i fizičkom nivou, a kontinuiran stres zbog takvih rasprava može izazvati anksioznost, paranoju, osećaj usamljenosti i depresiju.

Marfi navodi da dodir ublažava efekte tih posledica na fizičko i mentalno zdravlje, jer pojačava osećaj sigurnosti i bliskosti i doprinosi boljem razumevanju.

"Pored toga, zagrljaj nas čini spremnijim da prevaziđemo neslaganje koje je uzrokovalo raspravu", rekao je.

Studija je objavljena u naučnom magazinu Plus One.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: