Sve više parova ima problem sa začećem i sve to samo iz ovog razloga?

"Poslednjih godina stalno se povećava broj parova kolji imaju problem sa trudnoćom, a kao glavni razlog se nameće to što se žene sve kasnije odlučuju da postanu majke. Generalno, svaki šesti par u populaciji ima problem sa trudnoćom. Godine žene su najvažniji prognostički faktor bilo za prirodnu trudnoću, bilo za uspešnu terapiju", rekao je za B92.net češki stručnjak u oblasti vantelesne oplodnje doc dr Tonko Mardušić.

Izvor: Branislava Gigoviæ Grubiæ

Subota, 22.09.2018.

14:54

Sve više parova ima problem sa začećem i sve to samo iz ovog razloga?
Foto: Thinkstock

Sve više žena, dodaje odlučuje da trudnoću ostavi za kasnije, te da će samim tim i kasnije saznati da li postoji neki problem zbog kojeg neće moći da zatrudni.

"Iz godine u godinu nam na terapiju dolaze sve starije i starije žene. To je uzrok zašto se povećava broj parova koji imaju problem, jer godine žene su najvažniji prognostički faktor bilo za prirodnu trudnoću bilo za uspešnu terapiju", poručuje dr Mardešić koji je danas učestvovao na Prvom festivalu potpomognute oplodnje "Niste sami".

Međutim, dodaje je danas sniženi fertilitet muškaraca glavna indikacija za vantelesnu oplodnju. Navodi i da su uzroci za sterilitet razni, te da je reč o kombinaciji brojnih faktora.

Na pitanje kada je vreme da se potraži savet lekara, dr Mardešić poručuje da je to onda kad pokušavate duže od godinu dana da postanete roditelji i imate između 35 i 39 godina.

"Već posle 40. godine života veliki je problem stići do trudnoće. Biologija je glavni izazov za reproduktivnu medicinu danas, jer biologija se ne može promeniti i preskočiti. Naravno onda se moraju aplicirati postupci koji su komplikovani i nisu baš jeftini, a vrlo često viđamo da žene dolaze toliko kasno da terapija sa njihovim jajnim ćelijama nije moguća i da jedino što može da se radi je terapija sa doniranim jajnim ćelijama", poručuje.

Kaže i da je druga situacija kod žene koja ima 25 godina i nema ništa problematično u svojoj medicinskoj istoriji.

"Druga je situacija ako žena ima 41 godinu i neke operacije stomaka. Naravno tada nema smisla gubiti vreme i čekati godinu dana, trebalo bi da se javi mnogo pre tog vremena", napominje ovaj stručnjak.
Foto: Thinkstock
Podseća i da iako je reproduktivna medicina mlada grana, da je mnogo uznapredovala poslednjih godina i da nije samo rezervisana za parove koji imaju problem sa trudnoćom, te da su ti postupci postali sastavni deo širih medicinskih strategija.

"Pre 40 godina smo radili terapiju uglavnom kod mladih žena sa oštećenim jajovodima, danas takve pacijentkinje više ne viđamo. Danas je taj problem kompletno drugačiji. Plus ono što je još važnije danas reproduktivna medicina i vantelesna oplodnja nije medicina samo za parove koji imaju problem sa trudnoćom, jer ti postupci postaju sastavni deo mnogo širih medicinskih strategija. Recimo kod onkoloških pacijenata gde možemo da sačuvamo sa našim postupcima njihovu plodnost i posle onkološke terapije, a postoji i preimplatacijsko testiranje embriona kod parova sa genetičkim rizikom pomoću koje možemo testirati embrione još pre vraćanja u matericu", navodi on.

Dr Mardušić objašnjava da na taj način žene ne moraju da "testiraju trudnoću u materici nego znamo da već u nju vraćamo zdrave embrione".

Danas je moguće, navodi, i takozvano socijalno zamrzavanje jajnih ćelija.

"Dolaze žene i zamrzavaju jajne ćelije u slučaju da se kasnije ispostavi da imaju neki problem ili jednostavno da se osiguraju na vreme ne nađu odgovarajućeg partnera“, dodao je.

Klinika u kojoj radi u Češkoj česta je stanica građana Srbije koji u našoj zemlji nisu uspeli da reše svoj problem, ali i mnogih iz bivših jugoslovenskih republika. Pacijentana ima, kaže, i iz cele Evrope, a najbrojniji su Nemci i Austrijanci. Dolaze objašnjava, iz dva razloga:

"Prvo Češka je u pogledu reproduktivne medicine posebna zemlja pošto imamo relativno liberalne zakone, možemo aplicirati više manje sve postupke unutar oplodnje. Imamo i vrlo strogu kontrolu našeg rada od strane državnih vasti, to naravno stvara za pacijente vrlo pogodnu situaciju. Takođe, postoje postupci koje pacijenti ne mogu pronaći u svojim zemljama, kao što je preimplantaciona genetička dijagnostika što je stvarno komplikovana stvar. U regionu je problem i donacija jajnih ćelija, koja je kod nas moguća", objasnjava.

Na kraju, kaže, nažalost, za 30 godina iskustva, došao je dotle i da leči decu svojih pacijenata s početka karijere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: