Upala uva najčešća je leti, ovo je prosto rešenje kako da je sprečite

Ako leti provodite mnogo vremena u vodi, pripazite na zdravlje ušiju, kako se ne bi razvila infekcija, koja je još poznata kao "plivačko uvo".

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2018.

00:07

Default images
Foto: Thinkstock

"Plivačko uvo" je infekcija ušnog kanala koji prenosi energiju zvučnih talasa do bubne opne. Najčešće se javlja kod osoba koje dugo i često borave u vodi, na primer kod plivača i vaterpolista, a može da nastane i nakon običnog tuširanja, ali i kod oštećenja uva različitim štapićima za uši, prenosi hrvatski portal Zdrava krava.

Otorinolaringolog dr Ivica Klapan kaže kako je ova vrsta upale vrlo često udružena i sa akutnom upalom srednjeg uva.

On objašnjava da su prvi simptomi upale obeleženi neodređenom "punoćom" ili "začepljenošću" uva, svrabom ili sličnom iritacijom kože ušnog kanala. Kasnije se javljaju otok i izražen bol, a često je primetan i sekret.

"Tokom žvakanja hrane često se javlja bol. Ušna školjka je na dodir bolna, često crvenija, a pridruženi limfni čvorovi mogu biti uvećani", kaže dr Klapan i dodaje da pacijenti koji imaju ovu vrstu upale uva često kažu da slabije čuju, a ponekad i osećaju vrtoglavicu.
Foto: Thinkstock
Savet je da lečenje upale uva poverite lekaru.

"U terapiji svakako imaju mesta antibiotici, ponekad i analgetici, ali i lokalna primena masne antibiotske trakice, koja se postavlja u ušnu školjku i menja jednom dnevno u nekoliko navrata", ističe dr Klapan.

Ako ste za godišnji odmor odabrali mesto uz obalu i planirate dosta vremena da provedete u moru, adekvatno se pobrinite za zdravlje ušiju.

"Pre godišnjih odmora svakako se preporučuje provera. Ukoliko ima naznaka cerumena, treba ih detaljno očistiti. Posle kupanja, uši treba dobro prosušiti. Sledite li ovaj jednostavni savet, godišnji odmor na moru, kao i plivanje i ronjenje, proteći će sasvim sigurno bez tegoba", ističe dr Klapan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: