Zašto ste gojazni? Dužina sna daje odgovor

Spavate manje od šest ili više od 10 sati? To nikako nije dobro, pokazalo je novo istraživanje, u kojem se navodi da premalo ili previše sna stvara rizik od metaboličkog sindroma, koji ima simptome povišenog nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, ali i prekomerne mase oko struka, popularnog "šlaufa" i visokog holesterola.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2018.

13:00

Default images
Thinkstock/twinsterphoto

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu BMC Public Health obuhvatilo je uticaje male i velike količine sna kod ljudi. Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Seulu ispitali su 133.608 Korejaca, muškaraca i žena starih od 40 do 69 godina.

Postavili su im jednostavno pitanje: "Koliko ste u proseku dnevno spavali prošle godine?"

Istraživanje je pokazalo da je 11 posto muškaraca, a 13 odsto žena u proseku spavalo manje od šest sati. Objavljeno je još i da je 1,5 odsto muškaraca i 1,7 odsto žena spavalo duže od 10 sati.

Kler E. Kim, koja je predvodila grupu naučnika, izjavila je da je dokazano da postoji veza između sna i metaboličkog sindroma, prenosi Independent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: