Od 900 obolelih od hemofilije 15 ima najteži oblik

Od oko 900 obolelih od hemofilije u Srbiji, njih petnaestoro ima najteži oblik bolesti zgrušavanja krvi, takozvanu hemofiliju sa inhibitorima, a lekari u Srbiji se pripremaju da obave i prvu operaciju na zglobovima kod takvih pacijenata.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.04.2018.

11:27

Default images
Foto: Thinkstock

O lečenju pacijenata obolelih od hemofilije brine se multidisciplinarni tim koji okuplja hematologe, ortopede, fizijatre, fizioterapeute, a nedavno održan "Inhibitor kamp", koji je Udruženje hemofiličara Srbije organizovalo u banji Kanjiža bio je prilika da razmene iskustva.

Šef Kabineta za hemofiliju Klinike za hematologiju KCS Predrag Miljić istakao je da su osnovne karakteristike hemofilije ponavljana krvarenja u zglobovima, te da krv koja se izlije u zglobove deluje toksično i razara ih.

"Međutim, zahvaljujući savremenom lečenju to se u potpunosti može izbeći tako što deca već od prve godine života redovno dobijaju intravenski lek, koncentrat faktora koagulacije koji im nedostaje. Na taj način se potpuno sprečava pojava krvarenja u zglobove i takva deca odrastaju u potpuno zdrave osobe", pojasnio je on, a navodi se u saopštenju udruženja.

Dodaje da je operacija zglobova zadnja opcija u lečenju osoba sa hemofilijom koje imaju posledice ranijih krvarenja u zglobove, ali vrlo efikasna opcija koja može potpuno da preokrene život bolesnika koji je imao veoma izražene tegobe.

Multidisciplinarni tim lekara u Srbiji već je uspešno izveo operacije zglobova desetak obolelih od hemofilije, a u toku je ozbiljna priprema još teže i kompleksnije operacije zgloba obolelog sa inhibitorima.

Predsednik Udruženja hemofiličara Srbije Dejan Petrović kaže da očekuje da u bliskoj budućnosti bude prvi put operisana, ortopedski zbrinuta, osoba koja ima hemofiliju sa inhibitorima.

Osim savremenih lekova, u sprečavanju invaliditeta kod osoba sa hemofilijom, izuzetno su značajni fizikalna terapija i rehabilitacija, kao nastavak lečenja nakon akutnog krvarenja u zglobove, ali i svakodnevno vežbanje koje ojačava zglobove i smanjuje rizik od daljih oštećenja, ukazao je specijalni gost Inhibitor kampa doktor Sebastien Lobet, fizioterapeut i član komiteta Evropske asocijacije za hemofiliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: