Besplatni pregledi: Cilj - rana dijagnostika, građani zadovoljni

U okviru osme akcije besplatnih preventivnih pregleda koja se organizuje u zdravstvenim ustanovama širom zemlje, građani danas od 8 do 16 časova mogu da obave kardiološki i oftamološki pregled, urade tumor markere, analize štitaste žlezde i prostate.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.04.2018.

15:53

Besplatni pregledi: Cilj - rana dijagnostika, građani zadovoljni
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

U Poliklinici Kliničkog centar Srbije jutros je do 9 sati pregledano oko 250 pacijenata, rekao je Tanjugu direktor KCS profesor Milika Ašanin.

"Odziv pacijenata za preventivne preglede je ogroman, tako da je od jutros pregledano oko 250 osoba samo do 9 časova. Od toga oko 100 pacijenata na kardiologiji, negde oko 100 u laboratoriji, a 50 ljudi je obavilo oftamološke preglede", objasnio je Ašanin.

Profesor Ašanin istakao je da su kardiovaskularne bolesti u zemljama u razvoju, pa i Srbiji glavni uzrok umiranja.

"Čak svaki drugi stanovnik umire od nekog oblika te bolesti", podvukao je direktor KCS i naveo da je upravo to jedan od razloga zasto su preventivni pregledi organizovani.

Smisao tih pregleda, ukazao je, jeste da Ministarstvo zdravlja skrene pažnju na prevenciju i da se uspori nepovoljni trend kardiovaskularnih bolesti u Srbiji.

Takođe, profesor je naveo da će se osim kontrole, EKG-a i anamneze, u KCS danas meriti krvni pritisak svim pacijentima koji to budu želeli.

"Pretpostavlja se da skoro 50 odsto odrasle populacije u Srbiji ima povišeni pritisak, polovina onih koji ga imaju se leči, a samo 50 odsto njih uspeva da održi dobru kontrolu krvnog pritiska", kazao je Ašanin i dodao da je krvni pritisak jedan od najčesćih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti.
Foto: Tanjug/Rade Preliæ
Cilj akcije besplatnih pregleda Ministarstva zdravlja je rana dijagnostika i promocija prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju, a direktor KCS ukazao je na značaj primarne prevencije, kako do daljeg razvoja bolesti ne bi došlo.

Penzionerka Milka Dimitrijević ocenila je ovu akciju fantastičnom i istakla da je organizacija na visokom nivou.

Pregledom je zadovoljan i Milorad Pantović koji živi u Domu za stare.

"Tako su me lepo primili, sacekali na ulazu i odmah pokazali gde treba da idem na pregled tako da je Klinički centar sve organizovao", istakao je on.

Današnji pregledi biće organizovani u više od 90 zdravstvenih centara, a njih će moći da obave i građani bez zdravstvenog osiguranja.

U prethodnih sedam akcija, više od 140.000 građana obavilo je preventivne preglede a od tog broja nekoliko hiljada njih upućeno je na dalju dijagnostiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: