Šest stvari koje sabotiraju vaš trening

Vežbanje može da pomogne vašem fizičkom, mentalnom i emocionalnom zdravlju, pruži vam više energije, pa čak i podstakne vaš društveni i seksualni život.

Izvor: index.hr

Petak, 20.04.2018.

21:40

Šest stvari koje sabotiraju vaš trening
Foto: Thinkstock

Stručnjaci s WebMDa preporučuju da vežbate 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji.

Međutim, pazite da ne upadnete u zamke koje mogu da vam nanesu više štete nego koristi tokom vežbanja.

Preskakanje vežbi

Preskakanje vežbi kada ste na nekom programu vežbanja može skupo da vas košta. Na taj način ne samo da ćete otežati postizanje ciljeva, već možete i da izgubite deo napretka koji ste postigli.

Jedete pre vežbanja

Ako jedete obrok dva sata pre treninga, telo će svariti tu hranu, a krv neće teći dobro kroz vaše mišiće. To može da utiče na oporavak nakon vežbanja i dovede do grčeva i osećaja mučnine. Umesto toga, pre vežbanja spremite lagan obrok poput banane, grčkog jogurta ili ovsenih pahuljica.

Ne zagrevate se

Početak vežbanja bez zagrevanja može da vam uštedi nekoliko minuta, ali to nije dobra ideja. Vašem telu je potrebno zagrevanje da biste mogli lakše i više da se krećete. Možete da se zagrejete laganim hodom, trčanjem ili vožnjom bicikla nekih 5 do 10 minuta, piše Index.

Nepravilno dišete

Prilikom vežbanja jednostavno morate pravilno da dišete. Zadržavanje daha ograničava količinu kiseonika koji ulazi u vaše telo. Zato kada dižete teške tegove duboko udahnite pre nego što počnete set, a zatim izdahnite.

Radite samo one vežbe koje vam se sviđaju

Ako radite samo one vežbe u kojima ste najbolji, znajte da grešite. Morate da trenirate sve grupe mišića.

Ne pijete dovoljno vode

Konzumacija vode vrlo je važna za hlađenje tela i održavanje krvotoka. Vodu pijte i pre treninga, a zatim 6 do 8 jedinica vode popijte na svakih 15 minuta. Nakon što završite trening, takođe popijte još jednu jedinicu vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: