"Muškarci, proteini neće održati vaše zdravlje i mišićnu masu"

Mnogo starijih muškaraca misli da će se osećati bolje i održati mišićnu masu ako uzimaju više proteina. Ali nova istraživanja pokazuju da to - bar kada je reč o starijim ljudima - jednostavno nije istina.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 19.04.2018.

20:15

Default images
Foto: Thinkstock

"Neverovatno je da nema dovoljno dokaza o tome koliko belančevina treba da bude zastupljeno u našoj ishrani, naročito proteina", rekao je vodeći naučnik studije doktor Šalender Basin i dodao da, uprkos nedostatku dokaza, stručnjaci i dalje preporučuju unos velikih količina proteina za starije muškarce.

"Želeli smo rigorozno da testiramo tu tvrdnju i utvrdimo da li je unos proteina koji je veći od preporučene granice zapravo koristan za povećanje mišićne mase", rekao je Basin.

Dakle, ova šestomesečna studija pratila je rezultate 78 muškaraca starijih od 65 godina.

Istraživači su otkrili da oni koji konzumiraju više proteina od preporučene doze, u poređenju s muškarcima koji su unosili optimalnu dozu proteina, nisu imali veću mišićnu masu, piše Index.

Ipak, rezultati istraživanja nisu iznenadili lekare.

"Mnogi ljudi u svetu ishrane smatraju da je dodatna količina proteina neka vrsta čarobne kapsule - bilo da je reč o gubitku težine, povećanju mase mišića, smanjenju umora ili opštoj fizičkoj funkciji", rekla je Stefani Šif.

Ali, Šifova je istakla da se, "kada uzmemo više proteina od potrebne količine, taj višak pretvara u masnoću".

Studija koja je objavljena u aprilskom izdanju časopisa "JAMA Internal Medicine" takođe je dokazala da previše proteina u ishrani može čak da bude opasno, naročito za ljude sa ugroženom funkcijom bubrega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: