Kupanje u moru ipak nije tako zdravo po organizam?

Istraživanje čije rezultate prenosi BBC pokazuje da plivanje u moru znatno povećava izgled za razvoj probavnih tegoba, bolova u uvu i drugih bolesti.

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2018.

15:00

Default images
foto: getty

Medicinski fakultet Univerziteta Ekster i Centar za ekologiju i hidrologiju sproveli su istraživanje u kojem je zaključeno da u poređenju sa neplivačima šanse za razvoj bolova u ušima rastu 77 odsto kod onih koji se kupaju u moru, a za probavne poremećaje 29 odsto. Osim na plivanje, rizici se odnose i na vodene sportove.

Studija je obuhvatila 19 manjih istraživanja iz Britanije, SAD, Australije, Novog Zelanda, Danske i Norveške, koja se povezuju sa kupanjem u moru i bolestima, tačnije 120 hiljada ispitanika.

„U bogatim zemljama poput Britanije postoji percepcija da je malo zdravstvenih rizika povezanih s vremenom provedenim u moru“, kaže dr En Leonard. – “Suprotno tome, naš rad pokazuje da vreme provedeno u moru povećava verovatnost razvoja bolesti poput bolesti uha i problema sa probavnim traktom, bolova u želucu i proliva. Mislimo da to pokazuje da je zagađenje nešto što pogađa plivače u nekim od najbogatijih zemalja.“

Dr Vil Gejz kaže da njihova studija nema nameru da odvrati ljude od odlaska na more, koje je svakako korisno za zdravlje, jer poboljšava fizičku kondiciju i povezuje čoveka sa prirodom. Kako kaže, većina ljudi će se oporaviti od infekcija bez ikakvog lečenja, ali one se mogu pokazati ozbiljnijim za ranjive grupe poput starijih osoba i male dece.

“Daleko smo odmakli u smislu uklanjanja zagađenja iz mora, ali naši dokazi pokazuju da još ima mnogo posla na tom planu. Nadamo se da će ovo istraživanje doprineti daljim naporima za uklanjenjem nečistoća barem iz priobalja“, objasnio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: