Biljka koja štiti mozak od šloga i neurodegeneracija

Ruzmarin nije samo začinska biljka koja daje poseban ukus jelima, već i štiti mozak.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.02.2018.

20:30

Biljka koja štiti mozak od šloga i neurodegeneracija
Foto: Thinkstock

Njegova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od šloga i neurodegeneracija, nastalih usled oštećenja koje su izazvali slobodni radikali.

Alchajmerova bolest je jedno od najpozantijih neurodegenerativnih oboljenja koje je uslovljeno štetnim delovanjem slobodnih radikala, istakli su naučnici istraživačkih centara u Los Anđelesu i Japanu.

U eksperimentima koje su izvodili doktori Takumi Satoha u Japanu i Stjuart Lipton u Los Anđelesu pokazalo se da kornozik acid postaje aktivan pod uticajem slobodnih radikala, napadajući ih umesto neurona, tako da neuroni ostaju očuvani.

Na taj način on preuzima ulogu aktivnog leka, a ne izaziva nikakve neželjene efekte, pišu Nezavisne novine. Deluje kroz mehanizam nazvan redoks hemija, gde se elektroni prebacuju sa jednog molekula na drugi da bi aktivirali imuni odgovor organizma.

U ovom istraživanju možda je najvažnije da bi eventualno novi neurološki lekovi sa lekovitim sastojcima iz ruzmarina, bili apsolutno neškodljivi za ljude, poručuju naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: