Upozorenje lekara: Ovaj lek smanjuje plodnost kod muškaraca

Maksimalna dopuštena doza Ibuprofena za odrasle, 1200 mg dnevno, može da dovede do neplodnosti kod muškaraca, pokazalo je novo dansko-francusko istraživanje.

Izvor: 24sata.hr

Subota, 13.01.2018.

14:49

Default images
Foto: Thinkstock

Nakon dve nedelje redovnog uzimanja ibuprofena otkrili su da je pao broj hormona koji proizvode testosteron, što je uzrokovalo stanje koje se zove muški hipogonadizam.

On je povezan sa smanjenom plodnošću, erektilnom disfunkcijom i depresijom, a često se javlja kod starijih muškaraca.

“Naši podaci pokazuju da ibuprofen menja endokrini sistem selektivnom represijom endokrinih ćelija u testisima. To rezultira povećanjem hormona hipofize, a to muškim hipogonadizmom, stanjem koje stvaranje manjeg broja spermatozoida i povezano je s različitim reproduktivnim i fizičkim poremećajima”, navode su autori istraživanja, objavljenog na stranicama američka Nacionalna akademija za nauku.

U istraživanju je učestvovao 31 muškarac iz Danske i Francuske između 18 i 35 godina. Deo muškaraca je dnevno dobijao dve tablete od 600 mg ibuprofena, a deo placebo.

“Ovo je orijentacijsko istraživanje koje elegantno kombinira klinička i bazična istraživanja, kako na tkivu tako i ćelijskom nivou, kako bi pokazala da ibuprofen, uobičajeni lek protiv bolova, može nepovratno da zaustavi proizvodnju testosterona u ćelijama testisa”, izjavio je doktor Ričard Kvinton za Foks njuz.

“Svi muškarci koji rutinski uzimaju ibuprofen za bol trebalo bi da prestanu i razmisle o svom izboru”, upozorio je doktor Kvinton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: