Riznica zdravlja: Jača imunitet, štiti srce, čisti kožu...

Brazilski orasi puni su minerala i vitamina, proteina, masti, ugljenih hidrata i vlakana, pa se smatraju izuzetno kvalitetnom namirnicom, naročito zbog neuobičajeno visokog sadržaja selena. Predstavljamo šest razloga zašto bi trebalo da uključite ovu namirnicu u ishranu.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Četvrtak, 07.12.2017.

13:55

Default images
Foto: Thinkstock

Poboljšava zdravlje srca

Brazilski orah ima iznenađujuće visok sadržaj zdravih nezasićenih masti, koje su povezane s održavanjem ravnoteže 'dobrog' i 'lošeg' holesterola u organizmu i poboljšanjem zdravlja srca, uglavnom eliminisanjem opasnih omega-6 masnih kiselina iz tela i kardiovaskularnog sistema.

Pomaže u nezi kože i kod problema s aknama

Visok sadržaj cinka u ovoj namirnici štiti od akni i 'ublažava' njihov izgled. Ulje brazilskog oraha takoše je bogato vitaminima i antioksidansima koji neguju kožu. Selen daje koži zdrav sjaj i poboljšava njenu elastičnost, čime se sprečava prerano starenje.

Pomaže kod gubitka kilograma

Hranljive materije poput vlakana, proteina i složenih ugljenih hidrata čine brazilski orah prilično kvalitetnom namirnicom. Ipak, oko 30 grama plodova sadrži skoro 200 kalorija, pa se savetuje da ograničite unos. Ipak, umerena konzumacija može da pomogne pri mršavljenju.

Podstiče probavni sistem

Vlakna olakšavaju kretanje hrane u digestivnom sistemu i izvlače što je moguće više hranljivih materija. To takođe pomaže u sprečavanju nastanka želudačnog čira, zatvora, nadutosti, grčeva i ozbiljnih stanja poput raka debelog creva.

Podstiče rad imunološkog sistema

Antioksidansi i organske materije koje sadrži čine ovu namirnicu snažnim kandidatom za jedan od najvažnijih imunoloških potencijala. Sadržaj vitamina C savršeno povezuje selen i cink, kako bi stimulisao proizvodnju belih krvnih zrnaca i antioksidativnih jedinjenja u organizmu, kako bi telo neutralisalo slobodne radikale. Sve to pomaže u sprečavanju mnogih hroničnih bolesti, uključujući rak i srčane bolesti.

Ne savetuje se konzumiranje više od dva oraha na dan!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: