Batut: Registrovano 336 obolelih od malih boginja

Od početka oktobra u Srbiji, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je 336 slučajeva malih boginja, od kojih su 83 potvrđena u Institutu Torlak.

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2017.

18:10

Batut: Registrovano 336 obolelih od malih boginja
Thinkstock / Ilustracija

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batutu" je na svom sajtu juče naveo da je najmlađa obolela osoba uzrasta dva meseca, a da najstarija ima 60 godina.

Većina obolelih osoba, 91 odsto, nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 26 obolelih.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova s većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra i do juče je evidentirano 198 obolelih osoba.

Od početka novembra 2017. epidemije malih boginja prijavljene su i na teritoriji Beograda (52 obolela), Kraljeva (67 obolelih), Niša (devet obolelih) i opštine Bujanovac (dva obolela).

U Tutinu je prijavljena porodična epidemija malih boginja sa troje obolelih.

Po jedan laboratorijski potvrđen slučaj malih boginja registrovan je u Subotici, Preševu i Bojniku.

Institut Torlak juče je dostavio laboratorijsku potvrdu još jednog slučaja malih boginja iz Velike Plane, a Zavod za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Velika Plana s dva obolela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: