Kako da prepoznate rak testisa?

Kako za svako oboljenje, tako je i za rak testisa važno rano dijagnostikovanje bolesti što je ključno za uspešno izlečenje.

Izvor: Vecernji.hr

Subota, 09.09.2017.

18:10

Default images
Foto: Thinkstock

Brojna istraživanja dokazala su da je rak testisa uglavnom zloćudan i da je stopa preživljavanja tokom pet godina bila oko 99%. Polovina slučajeva raka testisa javlja se kod muškaraca starosti između 20 i 35 godina.

Najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa su povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osećaj težine, bol u leđima i oticanje nogu. Retko se javlja i torzija testisa uz jake bolove, a znaci da je bolest uznapredovala mogu biti i plitak dah, krvavi iskašljaj i u ređim slučajevima glavobolje i bolovi u kostima.

Na bolove u donjem delu stomaka ne treba odmahivati glavom, jer mogu biti još jedan simptom pa je potrebno na vreme otići kod lekara kako bi se utvrdio uzrok. Smatra se da bi muškarac svakih mesec dana trebalo da obavi samopregled.

Preporučuje se da to čini nakon tuširanja kada je koža skrotuma opuštena.

Opipajte nežno svaki testis, a ako primetite otvrdnuće ili kvržicu veličine graška, obratite se lekaru. Promene oblika i veličine testisa takođe ne bi trebalo zanemariti. Uz učestale samopreglede znaćete da prepoznate promene na testisima.

Ne znači da je svaka promena obavezno simptom raka testisa, ali je neophodno da se redovno kontrolišete i steknete naviku da posećujete lekara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: