Poremećaj koagulacije krvi se retko na vreme prepozna

Lako pojavljivanje modrica, česta krvarenja iz nosa i desni, obilne menstruacije i duga krvarenja posle porodjaja čak i posle manjih posekotina simptomi su mogućeg poremećaja zgrušavanja krvi kod žena, rečeno je na Simpozijumu o koagulopatijama kod žena.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.04.2017.

15:05

Poremećaj koagulacije krvi se retko na vreme prepozna
Foto: Thinkstock

Skup su u Beogradu organizovali Svetska federacija za hemofiliju i Udruženje hemofiličara Srbije, a inostrani i domaći stručnjaci iz te oblasti ukazali su da je u svetu dijagnostikovano oko 305.000 ljudi koji imaju neki od poremećaja zgrušavanja krvi.

"Simptomi se mogu uočiti već od prvog menstrualnog ciklusa. Produžena i obilnija menstrualna krvarenja, duža od pet- šest dana, koja se ponavljaju iz meseca u mesec, signal su da je vreme da se urade laboratorijske analize radi uspostavljanja dijagnoze", istakla je dr Suzan Halimeh, direktorka Istraživačkog centra za koagulaciju u Duizburgu u Nemačkoj, koja i sama boluje od poremećaja krvarenja.

Ona kaže da je važna uloga ginekologa, koji treba da edukuju i podignu svest kod svojih pacijentkinja, budući da se žene uglavnom stide da pričaju o svom mesečnom ciklusu, saopštilo je Udruženje hemofiličara Srbije.

Ukoliko se poremećaj zgušavanja krvi ne dijagnostikuje na vreme, kako kaže, žene mogu imati problem sa trudnoćom, veći rizik za pobačaj i postporođajna krvarenja koja mogu biti i fatalna.

"Najvažnije je postavljanje pravovremene i tačne dijagnoze. Značajan broj žena, koje imaju sklonost ka bilo kom poremećaju krvarenja, u svojoj osnovi mogu imati hematološki poremećaj", rekao je prof. Predrag Miljić, šef Kabineta za hemofiliju Klinike za hematologiju KCS.

Čak 95 odsto obolelih žena, uz dobru dijagnozu i adekvatnu terapiju, može da ima normalan život i potomstvo, kažu lekari.

Na Simpozijumu je konstatovano da Srbija ima vrlo dobar kadar lekara odgovornih za rano dijagnostikovanje bolesti, kao što ima i dostupne savremene lekove i terapiju za lečenje poremećaja koagulacije.

"Ovakvi simpozijumi su od izuzetnog značaja za edukaciju i podizanje svesti o zdravlju žena sa poremećajem krvarenja na koje se u celom svetu godinama nije obraćala pažnja", izjavio je Julijan Colov, regionalni menadžer Svetske federacije za hemofiliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: