Italijani izbegavali vakcinaciju. Vraćaju im se male boginje

Italija upozorava na povratak malih boginja, jer je u ovoj zemlji od početka godine zabeleženo čak 1.500 slučajeva obolevanja.

Izvor: Guardian

Četvrtak, 20.04.2017.

10:54

Italijani izbegavali vakcinaciju. Vraćaju im se male boginje
Foto: Thinkstock

Poređenja radi, 2016. zabeleženo je 840, a 2015. samo 250 takvih slučajeva.

Razlog za nagli porast obolelih od ove opasne bolesti, smatraju stručnjaci, jeste izbegavanje vakcinacije.

"Italija i Rumunija se trenutno suočavaju sa epidemijom", kaže Volter Rikjardi, predsednik Instituta za zdravlje.

Prema podacima Instituta, trenutno je vakcinisano samo 85 odsto dvogodišnjaka, dok je prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, potrebno da 95 odsto stanovništva bude vakcinisano kako bi se zaustavila zaraza.

Vlada za to optužuje Pokret Pet zvezda koji se bori protiv establišmenta, jer je preispitivanjem bezbednosti vakcina mnoge roditelje doveo u zabludu da imunizacija škodi deci.

"Vakcine su igrale ključnu ulogu u eliminisanju užasnih bolesti. Ipak, one nose rizik od opasnih bolesti", napisao je osnivač Pokreta Bepe Grilo 2015. dodajući da je obavezna vakcinacija "poklon međunarodnim farmaceutskim kompanijama".

Andrea Cekoni, jedna od predstavnica Grupe, sugerisala je da je povratak malih boginja deo "prirodnog ciklusa", a ne nešto što se može sprečiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: