Kako vam stres ugrožava zdravlje

Stres može da dovede do zdravstvenih problema, za koje ne biste ni pretpostavili da je on izazvao. Ovo su nekaiod njih.

Izvor: Daily Mail

Subota, 31.12.2016.

13:20

Kako vam stres ugrožava zdravlje
Foto: Thinkstock

Doktor Rodžer Henderson navodi zdravstvene posledice koje izaziva stres.

1. Iritabilno crevo

Bol je izazvan grčenjem mišića u crevu i, iako simptomi variraju od osobe do osobe, uglavnom uključuju bol u stomaku, nelagodnost, dijareju ili konstipaciju, kao i nadutost. Stručnjaci navode da je stres glavni uzročnik koji izaziva ove simptome.

“Nemoguće je potpuno odstraniti stres, ali postoje stvari koje možete da uradite, a koje će vam biti od pomoći. Probajte da vežbate ili obične tehnike disanja, kako bi vam pomogle da se smirite. Pomoći će vam i ako popričate sa nekim o tome što vas muči. A ako baš ne možete da izbegnete simptome, uvek imajte lekove sa sobom“, priča doktor Henderson.

2. Preterano znojenje

Znoj od vrućine ili od vežbanja se proizvodi spoljašnjim lučenjem znojne žlezde, dok se znoj izazvan stresom luči iz apokrine žlezde.

“Iako preterano znojenje može biti pomalo tabu tema, ako vam ometa svakodnevni život, možda bi trebalo da se obratite lekaru.“

3. Bruksizam (škripanje ili, poznatije, škrgutanje zubima)

Bruksizam može da prođe neopaženo pogotovo jer je najčešći simptom glavobolja, obično koncentrisana oko slepoočnica. Drugi simptomi uključuju poremećaj sna, bol u uvu i kočenje mišića u vilici, vratu i ramenima. Takođe, škripanje zubima može da ošteti gleđ zuba i da ih slomi. Bruksizam se obično javlja tokom spavanja.

4. Opadanje kose

Izloženost stresu na duži period često rezultira gubitkom kose. Veruje se da je opadanje kose posledica hormona stresa, koji izaziva folikule kose da “uđu“ u stanje hibernacije. Zbog toga kosa opada kada je perete ili češljate.

5. Nesanica

Stres i neprospavane noći idu “ruku pod ruku“. Hormoni izazvani stresom navode naše telo na stanje koje remeti ravnotežu između sna i budnosti.

“Ako ste pod stresom i znate da će vam biti teško da zaspite, izbegavajte gledanje u ekran (TV, kompjuter, mobilni telefon), bar dva sata pre spavanja, zato što je dokazano da oni ometaju san. Vežbanje tog dana ili bavljenje nekom aktivnošću pomoći će vam da brzo zaspite, jer ćete se lepo umoriti.“

6. Umor

Premorenost je hronično osećanje kao da vam nedostaje motivacija ili energija, kao rezultat nesanice uirazvane stresom.

“Pod uticajem stresa, osećaćete se umornim čak i ako odmarate. I to je ključna razlika između običnog umora i onog prouzrokovanog stresom. Važno je da identifikujete uzrok stresa. Može vam pomoći meditacija, vežbanje, a ako se nastavi, obratite se lekaru, jer premorenost može da vodi ozbiljnim zdravstvenim problemima.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: