Hipotireoza: Bolest koju je teško prepoznati, a lako lečiti

Nesanica, tanka kosa, gojenje, umor, samo su neki od mnogih nejasnih simptoma nedovoljno aktivne štitne žlezde koji mogu, ali i ne moraju da ukazuju na to da osoba boluje od hipotireoze.

Izvor: Tportal

Petak, 23.12.2016.

14:03

Default images
Foto: Thinkstock

Žlezda u obliku leptira smeštena u vratu luči hormone potrebne za rast ćelija, metabolizam i druge važne telesne funkcije. Usporeni rad štitnjače remeti normalnu ravnotežu hemijskih reakcija u telu i utiče na sve aspekte metabolizma.

'Simptomi su četo prilično nejasni', kaže internista Markus Kvante. 'Pacijenti se žale na gubitak energije, slabu motivaciju, nemogućnost koncentracije, zatvor i lomljivu kosu i nokte.'

Mnogi se takođe žale na depresivno raspoloženje i kažu da se rasplaču bez očiglednog razloga. Sve u svemu, oni se stvarno osećaju loše, rekao je Kvante.

Ako simptomi potraju nekoliko nedelja i pojave se novi, vreme je za odlazak kod lekara. Krvne pretrage mogu pokazati radi li se o usporenoj štitnjači. 'Nespecifični simptomi otežavaju pronalaženje uzroka', izjavio je endokrinolog Matijas Veber i dodao da je uvek potrebno uraditi pretrage koje uključuju i ultrazvučni pregled.

Kada se otkrije da se radi o hipotireozi, lečenje je jednostavno. 'Pacijenti uzimaju levotiroksin u tabletama, koji zamenjuje hormone koji se nedovoljno ili uopšte ne izlučuju', kazao je Kvante.

Veber je rekao da je lečenje obično doživotno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: