Roditeljstvo i odgajanje disciplinovane dece

Time-out može biti efikasan metod disciplinovanja dece starije od 2 godine. Primenom ove metode dete se fizički udaljava od nastale situacije i stavlja u poziciju da se primiri i razmisli o svom postupku. Ali kako zapravo ova metoda unkcioniše i kojih zamki treba da se čuvate?

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2016.

11:48

Roditeljstvo i odgajanje disciplinovane dece

Kada je u pitanju podizanje dece i njihovo disciplinovanje, u današnje vreme, većina porodica primenjuje metodu koju nazivamo time-out. Ipak, mnogi roditelji nisu u potpunosti sigurni kako da je primenjuju, a neki se čak i žale da „ona jednostavno ne funkcioniše“. U nastavku predstavljamo nekoliko strategija i tehnika roditeljstva i podizanja dece za efikasnu primenu time-out metode.

Osnove time-out metode

Time-out metoda funkcioniše kod dece uzrasta od oko 2 do 5 godina. Iako je svako dete drugačije, deca mlađa od 2 godine zapravo i ne shvataju ovu tehniku, dok je deci starijoj od 5 godina potrebno pristupiti na malo sofisticiranije načine kako biste ih naučili disciplini i lepom ponašanju.

Time-out podrazumeva da se dete fizički udaljava od nastale problematične situacije ili iskušenja. Dete tada dobija priliku da se primiri, osvrne na situaciju, zapamti šta se od njega očekuje i nastavi sa lepim ponašanjem. Ukoliko ovo dovede do stvaranja još veće tenzije, pažnje, energije ili interakcije deteta sa roditeljem ili starateljem, efekat neće biti postignut, jer svaka dalja interakcija mora biti izbegnuta. Time-out treba da predstavlja određenu vrstu izolovanja deteta koje ima jasnu poruku: „Kada se tako ponašaš, ne možeš da budeš deo aktivnosti“.

Kako bi time-out funkcionisao, morate da uspostavite obrazac ponašanja za njega. To zahteva ulaganje određenog vremena, što mnogi roditelji to smatraju vrednim truda (ukoliko ste neuspešno primenjivali time-out metodu u prošlosti, početno ulaganje vremena biće veće, budući da je ponovno uspostavljanje pravila ponašanja kod deteta daleko komplikovanije nego kada se pravila iznova postavljaju).

Postavka

Postavite stolicu na neko nezanimljivo i neutralno mesto u stanu ili kući, poput ugla trpezarije ili ulaznog hodnika koji se retko koristi. Ne preporučujemo da to bude dečija soba jer se time stvara negativna asocijacija sa mestom koje, za dete, treba da predstavlja bezbedno utočište.Takođe, u spavaćoj sobi se često nalazi mnogo elemenata koje skreću pažnju deteta.

Pobrinite se da mesto na koje ćete staviti stolicu bude udaljeno od „mesta zločina“ i od samih roditelja, jer postavljanje stolice za kaznu na prometno mesto daje mnogo mogućnosti detetu za skretanje pažnje sa problema smehom, provociranjem i šarmiranjem. Takođe, pobrinite se da time-out mesto bude mesto na kome dete može biti ostavljeno samo i bez nadzora bezbedno.

Akcija

Uputite detetu kratko upozorenje: „Dosta je bilo“, koje će detetu biti znak da mu sledi time-out kazna. Ukoliko ovo nema efekta, izgovorite sledeće: „U redu, vreme je za time-out“. I to je sve. Uzmite dete i postavite ga na stolicu za time-out.

Podesite tajmer (to može biti običan kuhinjski tajmer ili sat na rerni kako bi dete moglo da čuje kada se aktivira). Vreme trajanja kazne bi trebalo da bude srazmerno godinama deteta, u minutima. Ukoliko dete ustane sa stolice, jednostavno ga vratite nazad i pokrenite tajmer ispočetka. Ne govorite ništa. Možda ćete ovo morati da ponovite i sto puta dok dete ne ostane da sedi do kraja trajanja kazne. Ne odustajte, jer ukoliko odustanete, biće mnogo teže sledeći put.

Kada se tajmer oglasi, recite: „Gotovo je“, zagrlite dete i to je sve. Ne raspravljajte o problemu. Dajte detetu neku novu zanimaciju, pozitivna alternativna prethodno zabranjenoj aktivnosti. Nemojte čak ni da pominjete to što se desilo.

Česte greške

Roditelji mnogo govore. To samo zbunjuje dete, povećava tenziju i čini svakoga uznemirenim. Jednostavan osvrt na napravljenu grešku, poput „Udario si vsoju sestru ponovo“, praćen sa „Vreme je za time-out“ je sve što je potrebno. Nakon toga, ćutanje je zlato.

Time-out rezultira prevelikom pažnjom. Ukoliko time-out daje detetu više pažnje nego što je dobija kada se lepo ponaša, nastaviće da privlači vašu pažnju provokativnim ponašanjem.

Roditelj je previše uznemiren. Ukoliko osećate da je situacija u potpunosti izvan vaše kontrole, nećete biti u stanju da pomognete detetu da nauči lekciju. Udahnite duboko na nekoliko sekundi ili minuta i smirite se. Ponekad je dobro da čak i sami sebi date time-out, daleko od nastale situacije, nakon što se pobrinete da sve bude u redu sa detetom. Kadaste se pribrali, vratite se svom detetu, navedite mu razlog za kaznu i objavite mu time-out. Upamtite ovaj scenario isključivo za najozbiljnije situacije, nemojte da vam postane navika.

Posebne okolnosti

Ukoliko je dete previše uznemireno ili besno, neće biti u stanju da uči kroz time-out. Umesto toga, držite ga bez reči (u ovakvoj situaciji je bolje da dete bude licem usmereno suprotno od vas), sačekajte da se plač pretvori u ljutnju pre nego u histeriju i tadaobjavite time-out.

Ukoliko je dete bolesno, pod stresom ili previše umorno, male su šanse da će nešto naučiti iz svoje greške a time-out će ga samo još više iscrpeti. U tom slučaju, samo ga sklonite od nastale situacije i osnažite čime god je potrebno – zagrljajem, grickalicama, odlaskom u kola ukoliko ste bili u radnji ili dremkom.

Za decu koja su doživela velika i ozbiljna razdvajanja, time-out izaziva previše emocija, što nadjačava priliku za učenje. To se u velikoj meri vidi kod dece u starateljskim domovima. Za ovakvu decu, bolje je ukoliko postavite svoju stolicu iza njegove stolice za kaznu, tako da sedite leđa o leđa. Pravilo „Bez priče“ i dalje je na snazi, tajmer i dalje određuje trajanje kazne i pažnja je smanjena – ali dete se ne oseća usamljeno.

Decu sa smetnjama u razvoju ili naprednih kognitivnih veština trebalo bi tretirati u skladu sa stepenom njihovog razvoja, pre nego u odnosu na godine. Na primer, dete od 30 meseci čiji je razvoj na nivou deteta od 10 meseci ne može da razume time-out.

Celodnevni time-out? Zapitajte se da li je to ispravno.

Da li ste postavili prioritete u vaspitanju deteta? Organizujte se i zapamtite da Rim nije izgrađen za jedan dan.

Da li postoji neka ozbiljna okolnost koja je previše stresna za vaše dete, poput predškolske ustanove koja je previše zahtevna ili očekivanja koja su prevelika za vaše dete? Ukoliko postoji,razmislite o promeni – nova predškolska ustanova, dadilja ili društvo – kako bi dete moglo da bude uspešno i kako ne bi doživelo slom zbog svakodnevnog gomilanja tenzije.

Da li svom detetu posvećujete dovoljno pažnje kada se lepo ponaša ili mora negativnim ponašanjem da pridobije vašu pažnju i interakciju? Jedan pristup je da pratite kada se lepo ponaša. Ovo je teško jer, kako se loše ponašanje sve jače ispoljava, vaš prirodni nagon je da se povlačite od deteta i čak pokušate da ga izbegavate. Ovo je sasvim normalan aspekt roditeljstva. Bolje rešenje moglo bi da bude da jednostavno sednete na pod i poigrate se sa svojim detetom nekih 20 do 30 minuta svakog dana.

Da li je vašem detetu dosadno i pokušava da unese malo dinamike? Ovo je čest slučaj kod dece koja su prerasla aktivnosti predškolske ustanove i potrebno im je više izazova u životu.

Koja god da je situacija, zapamtite da je vašem detetu neophodna vaša pažnja i nežan dodir. Dodir kože o kožu ej jezik ljubavi koji nas povezuje.. ali, koža mora biti u potpunosti zaštićena kako bismo u ovim trenucima ljubavi uživali na najbolji mogući način. Pelena koju odaberete igra važnu ulogu u nezi kože vaše bebe. Zato je Pampers razvio svoje najnežnije pelene. Kada je koža savršeno zaštićena, vaša beba neće osetiti ništa osim čiste ljubavi.

Nove Pampers Premium Care pelene sa zaštitom kože od 5 zvezdica napravljene su od najfinijih materijala, koji su mekani poput svile i neguju kožu vaše bebe. Sa pozadinskim slojem koji pruža neprekidnu cirkulaciju vazduha, koža vaše bebe osetiće sve vaše nežne dodire, zajedno sa rastegljivim slojem oko struka koji nežno obmotava vašu bebu ljubavlju.

Pampers zna da čak i potpuno besprekorna mekoća ne znači ništa ukoliko nema suvu osnovu, što je razlog zbog kog Pampers pruža i do 12 sati suve kože. Nove Pampers Premium Care pelene su prve pelene koje sadrže Pampers Magical Pods koji pomažu u ravnopravnoj raspodeli vlage, a indikator vlažnosti obaveštava vas kada je potrebno da promenite pelenu vašoj bebi, kako bi ona mogla da nsatavi da uživa u svoj vašoj ljubavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: