Pažljivo dozirajte kapi za nos

Ako se na sluzokožu nosa ukapa ili rasprši više leka nego što je propisano, mogu da se jave ozbiljne komplikacije, čak i trovanje. S obzirom na nezrelost dečjeg nervnog sistema može da dođe do burne i teške reakcije

Izvor: Novosti

Sreda, 13.01.2016.

08:18

Pažljivo dozirajte kapi za nos
Foto: Thinkstock

Iako kijavicu, zapušen nos i bolne sinuse najbrže i najefikasnije otklanjaju kapi za nos, treba biti oprezan prilikom doziranja, naročito u dečjem uzrastu. Ako se na sluzokožu nosa ukapa ili rasprši više leka nego što je propisano, mogu da se jave ozbiljne komplikacije, čak i trovanje.

- Preko receptora na sluznici nosa ovi preparati dovode do sužavanja krvnih sudova i smanjenja lučenja sekretornh žlezda - kaže dr Srđan Milićević, ORL specijalista iz ordinacije "ORL Milićević". - Ali, kada se ukapa više kapi ili kada se kapi spuste u želudac, može doći do tzv. predoziranja ili "trovanja" kapima za nos. S obzirom na nezrelost dečjeg nervnog sistema, ponekada može da dođe do burne i teške reakcije organizma.

Najčešće se u tim situacijama javljaju tahikardija (ubrzan rad srca) ili bradikardija (usporen rad srca), povećanje ili sniženje telesne temperature, proširenje ili suženje očnih zenica. Šta će se od pomenutih simptoma javiti, zavisi od toga koji je deo autonomnog nervnog sistema više nadražen.

- Kapi za nos ne deluju samo na simpatikus preko alfa receptora, nego i na parasimpatikus preko beta receptora - objašnjava dr Milićević. - Prva pomoć u situacijama predoziranja kapima je izazivanje povraćanja, ako je dete progutalo kapi, a dalje lečenje je simptomatsko, prema tome koje tegobe dominiraju u kliničkoj slici. Ovakve reakcije, ipak, nisu česte.

Da bi se neželjeni efekti što ređe ispoljavali, donja granica za upotrebu većine kapi za nos u poslednjih nekoliko godina pomerena je sa tri na šest godina.

izvor: novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: