Učestalo mokrenje je znak bakterijske infekcije

Kod muškaraca su u ovo doba godine izraženi problemi sa upalama bešike i prostate. Kao prateći simptomi javljaju se povišena telesna temperatura, slabinski bol, drhtavica, a analize otkrivaju i prisustvo velikog broja leukocita u urinu, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B. Laæarak

Nedelja, 25.10.2015.

08:30

Default images
Foto: Thinkstock

Procenjuje se da na 30 žena, samo jedan muškarac ima problem sa urogenitalnim infekcijama, koje su naročito česte u ovom periodu godine. Osim anatomskih karakteristika, pripadnike jačeg pola štite i dodatni mehanizmi koji postoje u organizmu. Naime, prostatične žlezde stvaraju sekret koji usporava bakterijski rast, a imuni odgovor sprečava infekciju.

Nekada, međutim, ovi zaštitni mehanizmi nisu dovoljni da spreče razvoj infekcije. Najčešće se to dešava kada postoji neki poremećaj u normalnom protoku urina, što mogu da izazovu kamen mokraćnog sistema, nepravilna funkcija mokraćne bešike, uvećana prostata, suženje mokraćen cevi i slično.

- Pacijenti često imaju i druge bolesti, kao što je recimo dijabetes, i oni su skloniji infekcijama zbog promena u imunom sistemu - kaže major dr Aleksandar Spasić, urolog Vojnomedicinske akademije. - Učestala promena seksualnih partnera povećava rizik za nastanak upale.

Urogenitalna infekcija može da bude asimptomatska, bez karakterističnih tegoba, a nekada simptomi i znaci mogu da budu vrlo nespecifični, recimo pojava nekontrolisanog mokrenja - inkontinencija. Kod upale bubrežne karlice i tkiva javljaju se povišena telesna temperatura, slabinski bol, drhtavica, učestalo mokrenje, a analize otkrivaju i prisutvo velikog broja leukocita u urinu. Na upalu mokraćne bešike treba posumnjati ako se javi učestalo mokrenje malih količana urina, povremeno sa prisustvom krvi, hitnim nagonima i bolom nakon završetka mokrenja.

- Najčešća infekcija je akutni prostatitis - objašnjava dr Spasić. - Kod mlađih pacijenta uglavnom je uzročnik neka od atipičnih bakterija kao što su hlamidija, mikoplazma, ureaplazma, a u srednjim godinama, kada počinju tegobe sa donjem urinarnim traktom, neka crevna bakterija - ešerihija, proteus, klebsijela, enterobakter. Na pregledu prostata je topla i izrazito bolna, sa pojavom iscetka iz mokraćne cevi. Antibiotska terapija mora duže da se uzima, a potrebne su i češće kontrole urologa. Kod mlađih, seksualno aktivnih muškaraca, česte su upale mokraćne cevi koje izazivaju pomenute atipične bakterije. Mnogi nemaju tegobe, a ponekad se javlja samo sekret iz mokraćne cevi, od bistre do guste bele ili žute tečnosti. U nekim slučajevima pacijenti se žale na pečenje, svrab ili bolove. Neophodno je lečenje oba partnera.

- Upala pasamenika i testisa vezana je za životnu dob i moguće uzročnike, a terapija je prilagođena najčešćim, pretpostavljenim ili izolovanim uzročnicima iz urinokulture i spermokulture - ukazuje dr Spasić. - Dijagnoza urogenitalnih infekcija se postavlja nakon pregleda, analize urina i urinokulture i ultrazvuka. Kod komplikovanih infekcija rade se i neke sofisticiranije radiološke metode, kao što je dubinsko snimanje bubrega ili kompjuterizovana tomogorafija. Uretrocistoskopija je endoskopska dijagnostička metoda koja nam pomaže da analiziramo strukture donjeg urinarnog trakta.

Za brže ispiranje mokraćnih puteva od uzročnika infekcije savetuje se povećani unos tečnosti, najbolje topli čajevi. Vitamin C može da uspori razmnožavanje pojedinih bakterija zakišeljavanjem urina. Tegobe mogu da se ublaže toplim oblozima i uzimanjem lekova protiv bolova.

- Antibiotska terapija može da se propiše i pre izolovanja uzročnika, najčešće preparati iz grupe fluorohinolona, aminoglikozida, cefalosporina - naglašava dr Spasić. - Doze i dužina primene su preporučeni od strane međunarodnih vodiča i iskustva urologa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: