Nije svako krvarenje opasno

Gastroenterolog Ratko Tomašević o najčešćim uzrocima pojave krvi iz digestivnog trakta i načinu lečenja

Izvor: Novosti/B.Laæarak

Nedelja, 21.06.2015.

21:03

Default images
Foto: Thinkstock

Svako krvarenje iz digestivnog trakta, bilo da se uoči u stolici ili u povraćenom sadržaju, bez odlaganja treba prijaviti izabranom lekaru. Brojni su uzroci koji mogu da dovedu do ovog stanja, a nekada čak, ukoliko se ne pruži pravovremena pomoć, mogu da imaju i smrtni ishod. Naročito su opasna nagla krvarenja, kada i manja količina izgubljene krvi može da izazove ozbiljne poremećaje.

Zbog sumnje na krvarenje iz digestivnog trakta na pregled gastroeneterologa dolaze mnogi pacijenti. U 80 odsto slučajeva uzrok se otkrije u gornjim delovima digestivnog trakta: jednjaku, želucu ili dvanaestopalačnom crevu, a kod 20 odsto krvarenje se javlja u debelom (18 odsto) ili tankom (dva odsto) crevu.

- Krvarenja iz digestivnog trakta mogu da budu jaka i masivna, praćena veoma burnim simptomima: dešavaju se kolapsi, gubitak svesti, može da nastane hemoragični šok. Takođe, mogu da se jave stanja koja imitiraju simptome kardiovaskularnih bolesti: bolovi u grudima, sinkope, osećaj nedostatka vazduha - kaže u intervjuu "Novostima" asistent dr Ratko Tomašević, gastroenterolog i pomoćnik direktora Kliničko-bolničkog centra Zemun za internističke grane. - Pri akutnim krvarenjima često se dešava posturalna hipotenzija, promena vrednosti krvnog pritiska u sedećem i ležećem položaju. Može da se javi i bledilo, preznojavanje, mučnina, malaksalost. Sve ovo pacijent može da oseća i pre nego što se pojavi bilo kakav spoljašnji, vidljivi znak, povraćanje krvi ili tamnog sadržaja ili pojava znakova krvarenja u stolici.

* Koji je najčešći uzrok krvarenja u digestivnom traktu?

- Najčešći uzrok krvarenja se otkriva u gornjim delovima digestivnog trakta, želucu i dvanaestopalačnom crevu zbog prekida integriteta sluzokože. To je najčešće ulkusna bolest koja nastaje kao posledica delovanja agresivnih faktora, posebno kiseline, infekcije bakterijom helikobakter pilori ili uzimanja nekih lekova, najčešće aspirina i nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), unošenja žestokih alkoholnih pića, stresa. Krvarenje iz želuca može da bude posledica i erozivnog gastritisa.

* Šta još može da izazove problem?

- I tumori i polipi mogu da dovedu do krvarenja iz želuca, a uzrok mogu da budu i razne vaskularne malformacije, promene u samoj građi i strukturi krvnih sudova, sitne lezije koje mogu da daju recidivirajuća krvarenja. Ovaj problem može da nastane i zbog proširenih vena jednjaka kod pacijenata sa portnom hipertenzijom, koja je posledica ciroze jetre.

* Zbog čega se javlja krvarenje iz debelog ili tankog creva?

- U debelom crevu su česte patološke promene divertikulumi ili mali džepovi koji mogu da krvare, nekada i ozbiljno, polipi, tumori ili promene u građi sitnih krvnih sudova kao i zapaljenske bolesti creva, nekada infekcije. Ipak, najčešći uzrok su hemoroidi, koji su i najbenigniji, ali za svaku pojavu sveže krvi trebalo bi se javiti lekaru.

* Na koje sve načine može da se manifestuje krvarenje?

- Kao povraćanje krvi ili tamnocrnog sadržaja ili rektalno krvarenje, kada može da se javi crna katranasta stolica ili sveža krv u stolici. Boja stolice može da ukaže na kojem mestu se krvarenje desilo. Kada je u gornjim delovima stolica je tamna kao talog od kafe, a što je brži protok hrane kroz creva krv je svetlija. Oskudno krvarenje svetlocrvene boje, posle pražnjenja creva, najčešće potiče iz hemoroida. Ne tako retko, dešavaju se hronična, oskudnija, golim okom nevidljiva krvarenja takozvana okultna krvarenja koja mogu da se otkriju samo specijalnim testiranjem. Ova vrsta pregleda namenjena je i za programe skrininga za karcinom debelog creva.

* Kojim pregledima se utvrđuje uzrok krvarenja?

- Posle prijema u bolnicu radi se detaljan klinički pregled da bi se proverili svi vitalni parametri, vrednosti krvnog pritiska, frekvencija srca i EKG, krvna slika. U zavisnosti od dobijenih nalaza pacijentu se savetuju i neke dodatne procedure. Kada se sumnja na akutno krvarenje iz gornjih delova digestivnog sistema zlatni standard je gastroskopija kojom se utvrđuje da li ima krvarenja ili ne, i određuje tačno mesto i vrsta lezije. Po potrebi se pristupa određenim endoskopskim procedurama, kojima može da se zaustavi krvarenje. Nekada se sprovode mere kao što je injekciona sklerozacija, neke elektrokoagulacione metode, a nekim pacijentima moraju da se plasiraju klipsevi, koji fiksiraju krvni sud koji krvari.

* Da li nakon toga moraju da se rade još neke intervencije?

- Najveći broj pacijenata zbrinutih na ovakav način ne zahteva dodatne intervencije, samo odgovarajuću terapiju. Ona podrazumeva nadoknadu izgubljenog volumena krvi, elektrolita, i obaveznu intravensku primenu inhibitora protonske pumpe. Ovi lekovi su se pokazali kao veoma efikasni u kontroli i lečenju ovakvih slučajeva. Samo manji broj pacijenata mora na hiruršku intervenciju zbog digestivnog krvarenja.

* Kojom dijagnostičkom procedurom se utvrđuje razlog krvarenja iz donjih delova digestivnog sistema?

- Radi se kolonoskopija za proveru debelog creva, a za tanko crevo postoje specijalne radiološke i endoskopske metode. Tanko crevo se proverava na kraju kada se ne otkrije uzrok krvarenja u gornjim delovima i debelom crevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: