U koje vreme dete treba da ide na spavanje? VIDEO

Savetnik za spavanje, za decu do 7 godina, kaže da dete treba da bude u krevetu između 19 i 20 časova - i to je odgovor koji je podelio roditelje u Srbiji jer u praksi nije baš tako.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.04.2023.

20:18

U koje vreme dete treba da ide na spavanje? VIDEO
Foto: Profimedia

U životu ne postoji samo jedan - ispravan - odgovor na pitanje kada dete treba da ide na spavanje.

Građani su ipak imali različite odgovore.

"Po meni je rano, mada bi bilo idealno kada bi bilo moguće odvesti dete tada da spava u 7 i 15."

"Mi ne možemo reći tačno kada dete treba da spava, zato što je nekada dete umornije i onda to bude ranije i već oko pola osam detetu se spava, ono se ušuška kod mame ili tate i prosto mi vidimo po našem detetu da je vreme za spavanje."

Ono u čemu su svi saglasni jeste da je detetu potrebno bar deset sati sna u uzrastu do 7 godina, ali, bitno je i vreme kada dete legne u krevet.

Savetnica za spavanje Anđela Jerinić objasnila je kako satnica spavanja utiče na nas:

"Mi kada legnemo posle 12 i pre 12 ne osećamo se sutra isto. Tako da, dete koje je leglo u 10 ili 11 je isto kao vama da ste legli u 3 ili 4 ujutru."

Kod starijih generacija nekako je postojao red i znalo se kad dete ide u krevet.

Roditelji treba da usmeravaju svoju decu, da prate svoju decu, da slušaju kako se deca ponašaju, kada se njima spava, ali, istovremeno treba sami da postavljaju pravila, zato što su roditelji ti koji upravljaju vremenom deteta i oni su ti koji prave njihove svakodnevne rituale.

Pronaći najbolji odgovor za dete nije uvek lako. Mame danas dolaze u situaciju da moraju da se vrate na posao nakon godinu dana od porođaja, ali, isto tako, treba provoditi vreme s detetom. I ovo je položaj mame o kome se uvek nedovoljno priča, dok je rešenje još uvek daleko.

S jedne strane nauka kaže da je 7 ili 8 uveče najbolje vreme za dete, najkvalitetniji san dete može da postigne kada tada legne, ali, s druge strane, imamo obaveze posao, vrtić i to je jako teško sprovoljivo u praksi.

Dnevni ritam deteta određuju roditelji. Nije nemoguće da dete legne na vreme u krevet, jer su deca ogledalo roditelja i od njih zavisi da li će obrok ili kupanje biti na vreme.

Više pogledajte u videu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: