Obavezno na pregled pre sporta: Kod dece sve češća posledica miokarditis

Pandemija koronavirusa pogodila je sve uzraste, a ono što je odlika četvrtog korona talasa koda nas ka čijem piku idemo, jeste da je sve više obolele dece. I najmlađi koji su preležali ovaj virus, tako trepe posledice po zdravlje, ali jedna je posebno istaknuta među decom - miokarditis, odnosno upala srčanog mišića.

Izvor: Blic.rs
Podeli
Foto: FamVeld/ Shutterstock
Foto: FamVeld/ Shutterstock

Pročitajte još:

Postkovid kod dece i do šest meseci

Dr Beljić otkriva ko je najlošije prolazio u prethodnim talasima pandemije i ima poruku za sve

S početkom nove školske godine većina roditelja odlučuje da svoju decu upiše u neku školu sporta, međutim, pre prvog treninga veoma je bitno obaviti sportski medicinski pregled. U dobar korone to je važnije nego ikada pre.

Kako je objasnio potpukovnik dr Nikola Čikiriz, specijalista sportske medicine u jutarnjem uključenju za "Beograd na Blic", sportski medicinski pregled podrazumeva anamnezu u kojoj se pored ličnih informacija navodi i vrsta sporta kojim će se dete baviti, broj i obim treninga kojim će dete biti opterećeno.

Nakon toga sledi lična anamneza gde se utvrđuje šta je sve bilo u proteklom periodu od bolesti, povreda, da li je dete redovno vakcinisano, krvna grupa... Kod devojčica - da li se pojavio ciklus, i na kraju se radi porodična anamneza gde se utvrđuju nasledni faktori za određene bolesti.

Potom se pristupa samom činu pregleda po sistemima, tačnije radi se osnovni fizikalni pregled, 12-kanalni EKG, i kod dece se naročito gleda postura pošto su oni u razvojnom periodu.
Miokarditis - česta posledica kovida kod dece

Foto: Depositphotos/photographee.eu
Foto: Depositphotos/photographee.eu

"Pored postojećih srčanih oboljenja, koja budu otkrivena kod dece prilikom sportskog lekarskog pregleda, pojavom koronavirusa postala je aktuelna i situacija gde se kao posledica kovid infekcije učestalo javlja miokarditis - upala srčanog mišića", upozrava dr Čikiriz.

Naime, miokarditis je zapaljenje miokarda (srednjeg sloja zida srca). Kada se to desi, pumpna funkcija srca oslabi, zbog otoka i oštećenja mišićnih ćelija.

Simptomi

Neki od simptoma miokarditisa su malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima i slično.

Prema rečima dr Čikiriza takva srčana oboljenja mogu dovesti do iznenadne smrti sportista, odnosno svakog čoveka.

Inače, u Srbiji je sve više obolelih od virusa korona među mladima, uglavnom je reč o asimptomatskim slučajevima, ali ono što posebno brine je da se postkovid javlja i kod dece, kao i to da može da traje i do šest meseci.

Inače, Zakonom o sportu iz 2016. utvrđeno je da svako dete koje se uključuje u sistem sporta u bilo kom obliku mora da ima obavljen zdravstveni pregled i utvrđenu opštu zdravstvenu sposobnost pre početka bavljenja sportskim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu