Post kovid sindrom kod dece - ima li razloga za paniku? VIDEO

Ono što, odmah posle zaražavanja kovidom plaši roditelje mališana ovih dana je post kovid sindrom. Nakon što rezultat na testu bude negativan, deca još neko vreme osećaju posledice, koje mogu biti i za hospitalizaciju.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2021.

10:29

Post kovid sindrom kod dece - ima li razloga za paniku? VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da je post kovid sindrom čitav niz simptoma kod pacijenata koji su preležali koronu.

Javlja se i kod onih koji su imali blage simptome i ne može se znati ko će ga imati ili ne, jer se ranije smatralo da su hronični bolesnici više podložni post kovid sindromu.

"Dete može da ima probleme sa plućima, i da se više zamara na fizičkom, može da ima bolove u mišićima, i na nivou bubrega takođe, a deca mogu i da imaju tegobe psihološke prirode, recimo da imaju noćna mokrenja", kaže dr Milićević.

Pedijatar navodi da studije kažu da post kovid može da traje do šest meseci, i da on svakako prolazi, ali da mogu da se jave komplikacije na bilo kom organskom sistemu.

"Najteži oblik je multisistemski inflamatorni odgovor, kada se čitav organizam bori preteranom odbrambenim odgovorom. Ovo može da bude fatalno i za odrase i za decu, ali to je retko i najčešće sindrom prođe u roku od šest meseci", navodi dr Saša Milićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: