Ni boravak u parkiću nije više bezazlen: Zaštitite decu da ne dobiju opekotine VIDEO

Koža bebe je nežna, pa je za nju neophodno da se koristi najveći mogući faktor zaštite. Ono što roditelji ponekad ne znaju jeste da more nije jedino mesto gde moraju da mažu bebe preparatima kako im koža ne bi izgorela, već da se mora voditi računa i u parku.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Na našem tržištu su deklarisani proizvodi za zaštitu od Sunca za uzrast već od trećeg meseca života, a pre trećeg meseca se ni ne preporučuje izlaganje Suncu. Za bebe preko tri meseca je potreban zaštitni fakor 50+ i više i zaštita odećom koja je napravljena od materijala koji ne propuštaju UVA i UVB zrake, kaže za TV Prva dermatolog dr Danica Gaja Popović.

"Postoji i zaštita za decu od treće godine i to prema tipu kože. Pošto postoje kreme, fluidi, raznorazne hemijske formulacije, bilo bi dobro da dermatolog pogleda dete pre svakog izlaganja Suncu. I kod oblačnih dana je potreban oprez jer i na takvo vreme prolaze UVA i UVB zraci i onda se dešava da roditelji dovedu dete sa opekotinama, a bili su samo u parkiću", upozorava dermatolog.

Dr Popović naglašava da svaku dopstupnu zonu treba mazati i da se često zaboravlja zona iza ušiju, same ušne školjke, bočne strane vrata, bočne strane šaka, i potkolenice.

Ako se godinama ponavlja izlaganje Suncu bez adekvatne zaštite onda posledica može biti i karcinom kože, odnosno maligni melanom. Javljaju se i raznorazne solarne urtikarije, alergije na Sunce...

A da li sunčanje pomaže kod smanjenja akni saznajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu