Pre 43 godine rodila se prva VTO beba

Kada je pre 43 godine rođena Lujza Braun, prva beba dobijena uz pomoć vantelesne oplodnje, znalo se da će ova metoda biti revolucionarna, iako je tek kasnije (2010) dr Edvards dobio Nobelovu nagradu za ovaj poduhvat. Lujza Braun je rođena 25. jula 1978. godine i roditelji su je čekali punih devet godina.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2021.

13:12

Default images
Ilustracija Foto: shutterstock/Cari Griffith

Uz pomoć vantelesne oplodnje, posle 43 godine, na svet je došlo preko 8 miliona beba i ova metoda dala je nadu mnogim parovima koji bi inače ostali bez dece.

Ovo je bila prava revolucija u svetu IVF-a i lečenja neplodnosti, ali ipak sam proces vantelesne oplodnje kao i rođenje Lujze Braun pratile su i mnoge neprijatnosti. Ono što sada znamo jeste da mnogi parovi bez ove procedure nikada ne bi postali roditelji.

I danas, posle 43 godine, prisutne su predrasude u vezi sa lečenjem neplodnosti. I dalje ljudi teško potraže pomoć stručnjaka, previše čekaju, najpre se leče kod vidara i vidovnjaka, i dalje se smatra da je beba dobijena vantelesnom oplodnjom veštačka, ima mnogo mitova u vezi sa ovom procedurom. Još uvek nismo dovoljno edukovani.

"U Srbiji se svaki šesti par suočava s problemom neplodnosti. Država je omogućila neograničen broj postupaka vantelesne oplodnje sa starosnom granicom do 43 godine za ženu, ali i postupke za drugo dete ako je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom. Mnogo toga je urađeno. Sada čekamo da i Banka reproduktivnih ćelija počne sa radom. Bez donora i Banke donacija reproduktivnih čelija i embriona ne može početi kod nas. Na polju lečenja steriliteta je neophodno neprekidno napredovati i raditi. Želimo i da znamo koliko se beba u Srbiji rodi uz pomoć vantelesne oplodnje u toku jedne godine, a to možemo samo uz jedinstven Registar postupaka", rekla je predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo i direktorka Centra za VTO Sandra Jovanović.

Centar za vantelesnu oplodnju nalazi se u Ulici kneza Miloša broj 6 u Beogradu i projekat je Ministarstva zdravlja i Fondacije Nije svejedno, a u partnerstvu sa udruženjem Šansa za roditeljstvo.

"Pozivamo sve parove i pojedince koji imaju bilo koje pitanje u vezi sa VTO procedurom da dođu do nas ili nam se jave na besplatan nacionalni broj za VTO 0800 333 030."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: