Pedijatarka dala savet kako protiv BRNU virusa koji se širi po vrtićima

Virus BRNU se pre nekoliko nedelja pojavio u vrtićima u Srbiji, karakterističan je jer se manifestuje osipom i plikovima po usnama, šakama i stopalima i veoma je sličan malim boginjama. Pedijatarka - pulmolog Olivera Ostojić rekla je da ovakav virus nije ništa novo.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, Hannamariah
Foto: Depositphotos, Hannamariah

Pročitajte još:

Novi virus BRNU je registrovan u vrtićima, i roditelji mogu da ga dobiju VIDEO

Mediji: Virus hara beogradskim vrtićima

Pedijatarka-pulmolog Olivera Ostojć rekla je danas da BRNU virus, koji je u dva navrata prijavljen u beogradskim vrtićima, "nije ništa novo i nepoznato" i da pogađa uglavnom predškolsku decu.

Doktorka Ostojić je za domaće medije rekla da se taj virus najčešće javlja u vrtićima i jaslicama i da se prenosi prljavim rukama, i "putem fecesa, direktnim kontaktom", a da se "prevenira pojačanom higijenom i ruku i prostora".

Ona je napomenula i da se virus manifestuje simptomima respiratorne infekcije – s povišeniom temperaturom, malaksalošću, bolovima u grlu, kao i da se "javljaju afte u ustima, a onda crvenilo dlanova i tabana koji su otečeni".

Doktorka Ostojić je rekla da ova virusna infekcija ima retke komplikacije i da sve traje četiri–pet dana, a da, kako je navela, "nešto duže može da se održava u izlučevinama".

Prema njenim rečima, simptomatska terapija je dominantna, a svodi se na snižavanje temperature, negovanje usne duplje i kože, a savet roditeljima je da, kad primete bolest, decu povuku iz vrtića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu