"Majke, osluškujte, plač kod deteta može različito da znači" VIDEO

Treba li bebe i malu decu ostaviti same u krevetu ako plaču kada odu na spavanje? Žučna rasprava o ovom pitanju vodi se od kada je pokrenuta peticija da se zabrani knjiga "Naučite dete da spava". Autorka knjige "Naučite dete da spava" Nevena Lovrinčević nije mogla da učestvuje u razgovoru za TV Prva, ali su diskutovale Jovana Budima, predstavnica mama koje su pokrenule peticiju, i Kristina Brajović Car, psihoterapeutkinja.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2021.

12:38

Foto: Printskrin/TV Prva

Budima smatra da je u knjizi sporno mnogo toga, ali se najviše priča ovih dana o metodi uspavljivanja deteta ostavljanjem deteta da plače.

"Ova peticija je bila samo povod da se podigne priča oko ove knjige koja godinama postoji. Naslušala sam se strašnih priča roditelja koji su pokušali da sprovedu ovu metodu pre svega ovoga i zato je akcenat da mi edukujemo roditelje da su takve bihejvioralne metode dosta štetne po psihički ravoj dece. U mnogim delovima se vidi da nedostaje nekog osnovnog znanja iz nauke, psihologije. Oni se pozivaju na neke kliničke studije koje su pobijene jer se pokazalo da su rađene na malom uzorku. Oni nemaju podatke da li je ta metoda i kako sprovedena. Studije su pisane na osnovu toga što je to bio utisak roditelja", ističe Budima za TV Prva.

Ona je, kako kaže, istražujući o toj temi došla i do podataka da taj nivo hormona izaziva toksički stres i direktno utiče na razvoj mozga, hormonalnog balansa u organizmu, što je posle podloga za razvoj raznih psiholoških poteškoća.

Psihoterapeutkinja Brajović Car je konstatovala da roditelji ne umeju da prate taj plač koji se u stvari razlikuje, jer, kako kaže, isti plač može da u zavisnosti od situacije šalje različitu poruku.

"Mi posmatramo to kao način da se dete disciplinuje, posmatramo to kao način da se dete trenira, a zapravo je ideja koja stoji iza toga da je dete dovoljno rezilijentno da pronađe način da u neprijatnoj situaciji samo sebe uteši. Nekada dete plače jer eksperimentiše sa svojom vokalizacijom. Mnogo je važniji kontekst da li je to dete iskusilo, da li mu je data šansa da se samo uteši, dakle zna da može da računa da kada je zaista neki problem, temperatura, glad, da će roditelj biti tu. Mislim da je ovo dozvola majkama da osluškuju i da znaju da plač može različito da znači."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: