Pedijatar: Virus koji napada dlanove, tabane i usta dece nije razlog za brigu VIDEO

Iako su deca uglavnom zdrava leti, velika je zabluda da su pošteđena infekcije u ovo doba godine. Astra, rota, brnu – virusi su koji trenutno cirkulišu u populaciji dece, i mlađe i starije.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Pedijatar primarijus doktorka Ljubica Luković kaže za TV Prva da je leto period kada su česte virusne infekcije i to one koje su i praćene visokim temperaturama.

"To su temperature koje često ne prolaze za dva dana, traju po 3,5,7 dana, zavisi šta je u pitanju. Najčešče su virusi, ne samo gastrointestinalni koji idu uz proliv, povraćanje, malaksalost, glavobolju, već i drugi virusi. Neki od njih idu sa ospama, kao što je recimo 'hands foot and mouth' na srpskom bolest šaka, dlanova i usta. Oni počnu sa visokim temperaturama, posle drugi-treći dan idu promene po dlanovima, tabanima, u ustima i deca znaju slabije da jedu i budu dehidrirana jer prosto imaju bol", navodi pedijatar.

Iako je, kaže, najveći broj virusa bezazlen, važno je da dete pogleda pedijatar, jer može da bude komplikacija.

"Nekad te promene na koži od kojih se prave vezikulice znaju da se inficiraju i moraju se lečiti nekim antibiotskim mastima. Isto tako, svaka temperatura je alarm za roditelja da se nešto dešava. Temperatura iznad 38 stepeni zahteva da detetu date ili paracetamol ili ibuprofen ako je starije od tri meseca.

Prema rečima doktorke Luković, jako je važno ne obarati temperaturu do 38 stepeni C.

"Dajte detetu dovoljno tečnosti. Ako vidite da ne spada temperatura, pokvasite neki peškir i prislonite na dete, isto tako skidate temperaturu. Može da pomogne i krompir, sojino brašno i sirće da stavite u čarape. Gledajte dete kako je raspoloženo kad mu spadne temperatura i da li jede."

Ona dodaje da kada je jako visok CRP, da lekari često i kod virusa daju antibiotik usled nemoći da prevaziđu situaciju za koju nisu sigurni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu