Da li fiziološka žutica može da ima posledice po bebu? VIDEO

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić je u jutarnjem program TV Prve objasnio da li fiziološka žutica može da šteti bebinom zdravlju i koliko obično traje lečenje.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Fiziološka žutica je maltene uobičajena pojava kod novoronđenčadi. Nastaje kao posledica prilagođavanja bebinog organizma životu van materice i javlja se najčešće drugog ili trećeg dana po rođenju.

Bebina koža i beonjača dobijaju žutu prebojenost zbog velike količine bilirubina ili zato što jetra novorođenčeta ne može da se dovoljno brzo oslobodi njegovog viška.

Prema rečima gastroenterologa doktora Vojislava Perišića, 7 odsto beba dobije žuticu po rođenju, a 15 odsto nakon 15 dana nakon rođenja, a proces lečenja podrazumeva foto-terapiju.

Novi način za utvrđivanje žutice kod beba

“Foto-terapija je spasenje. U zavisnosti od toga koliko brzo bilirubin pada – može da traje 10 do 15 dana”, kaže dr Perišić.

“Nekonjugovani bilirubin se pravi u koštanoj srži i treba da se izbaci kroz jetru. I sad kad ga imamo mnogo, on je koncentrovan u žučnim vodovima i preti zagušenju”, objašnjava doktor Perišić šta se dešava u organizmu kod fiziološke žutice.

On navodi da beba koja je po rođenju imala žuticu nije ranjivija kasnije na neke bolesti i da, ako je u pitanju nekonjugovana indirektna hiperbilirubinemija, neće imati nikakve posledice po njeno zdravlje.

Žutica nije bolest

Na pitanje voditelja Filipa Čukanovića da li ishrana i voda koju pijemo može uticati na pojavu žutice, navodeći sopstveni primer da ima povišen bilirubin iako mu je krvna slika dobra, a da mu je rečeno da je to zbog fenola iz vode, doktor odgovara: “Nema veze. To su apsolutno zdrave osobe".

Beba koja je imala fiziološku žuticu može ponovo da je dobije

“Ako neka beba ima nekonjugovanu fiziološku žuticu, može ponovo da je dobije, ali u adolescentskom periodu – od 12. do 15. godine. Te bebe (koje su imale fiziološku žuticu) imaju tzv. Žilberov sindrom – imaju snižen enzim koji transformiše krvni bilirubin u žučni bilirubin. Ali to su osobe koje su potpuno zdrave", rekao je dr Perišić u jutarnjem programu TV Prve.

Beba: Prvi dani kod kuće

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu