Dr Fazlagić otkriva za B92.net - da li žene danas ranije ulaze u menopauzu?

Sve češće čujemo kako ova ili ona devojka, žena ima problem sa neredovnim ciklusima ili je izgubila menstruaciju u kasnim tridesetim, ranim četrdesetim, pa se pitamo "Šta je dovelo do toga da žene danas ranije ulaze u menopauzu?", ali izgleda da ipak nije tako.

Izvor: B92

Petak, 18.06.2021.

11:52

Dr Fazlagić otkriva za B92.net - da li žene danas ranije ulaze u menopauzu?
Foto: deposit/HighwayStarz

"Statistika kaže da ne gubimo jajne ćelije u odnosu na vreme kad i naše majke. Prosek ulaska u menopauzu je 48-49 godina, na globalnom nivou nije se promenilo statistički, a kada poznajemo nekog iz okruženja ko je dosta ranije izgubio ciklus, to je pojedinačan slučaj, konstatuje ginekologica dr Mima Fazlagić za B92.net.

Tačno je, kako kaže, da više živimo u stresu i jedemo lošiju hranu, ali naglašava da je ciklus danas duži nego ranije zato što je ljudski život duži i da su žene danas čak duže plodne nego ranije.

"Ljudski vek je pre samo 100 godina iznosio 45 godina, tako da su žene već u 35 godina bile u klimaksu, završavale su rađanje. Danas to nije slučaj, danas su pedesete nove tridesete, ali ne za jajnike, ne znamo još uvek da podmladimo jajnike i o tome treba razmišljati i pričati."

Po Zakonu u EU žena danas može postati majka do 50. godine, ali samo zahvaljujući vantelesnoj oplodnji i donatorskim ćelijama, jer sve posle 40. godine je problem za reprodukciju.
Foto: Depositphotos/photographee.eu
Prema njenim rečima, preko 40. godine se menja ciklus, menjaju se hormoni i mogućnost da žena prirodno zatrudni.

"Ako žena ima 20 godina i zdrava je, koeficijent plodnosti je 100, kad napuni 41, ako je zdrava, koeficijent plodnosti je 2. Tako kaže nauka i to je realno stanje. Žene danas misle da može da se rađa dok se ima ciklus. To nije tačno. Posle 43. godine naše jajne ćelije nisu dobre zato što su stare. Znači DNK u našoj ćeliji nije dobar i ne mogu da se oplode ili ako se oplode, plod ugine jer se nisu dobro podelili hromozomi."

Danas mnoge žene u 41. rađaju prvo dete, a to je s razlogom, smatra ginekologica, pre 100 godina bilo nemoguće.

"Često mi dođu u ordinaciju i pitaju me: 'Kako je moja baba rodila u 47. godini?' Ja ih podsetim na to da je to verovatno već 10. dete, a ne prvo i to je velika razlika. Najteže mi je kada u ordinaciji moram da kažem ženi od 44 godine: 'Vi nećete moći da budete trudni sa svojom jajnom ćelijom'."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: