"Alkohol može biti benefit za one koji planiraju trudnoću, ali u ovoj situaciji nikako" VIDEO

"To da se ženama u reproduktivnim godinama zabrani alkohol je splet nesrećnih okolnosti kako je prevedeno i nigde ne stoji da će se zabraniti", rekla je ginekologica Ana Mitrović iz GAK "Narodni front".

Izvor: B92

Petak, 18.06.2021.

10:19

Foto: Printskrin/Prva TV

"To ni na jednom zvaničnom sajtu ne stoji kao činjenica, ali ono što je činjenica je da je SZO dala preporuku koja je to količina alkohola koja ne bi trebala da negativno utiče na zdravlje, čak bi u izvesnom smislu mogla da bude i pozitivna. To je za žene 40 grama alkohola na dan ili 4 pića, ali da na nedeljnom nivou ne bude preko 140. Da objasnimo - na nedeljnom nivou jedna čaša bi bila 10, znači maksimum 4 čaše vine ili jedan koktel. Za muškarce je količina na nedeljnom nivou 210. Međutim, postoje ljudi koj bolje tolerišu i koji manje tolerišu alkohol. To je naravno dosta genetski predisponirano količinom i kvalitetom enzima alkoholne dehidrogenaze koja ga razgrađuje", objasnila je doktorka Mitrović za Televiziju Prva.

Ona je isto tako istakla da kao profesorka ginekologije mora da ukaže na to da je za žene u reproduktivnom periodu koje planiraju još da rađaju, kao i za žene u samoj trudnoći i te kako važno da imaju taj pravilan higijensko-dijetetski režim i da izbegavaju sve ono što može na bilo koji način negativno da utiče na buduću trudnoću i plod. Savetuje ograničenu primenu alkohola.

"Za one koje planiraju trudnoću nije problem da popiju čašu alkohola dnevno jer činjenica da čaša vina na dan može i da im pomogne da se malo opuste i da lakše ostvare trudnoću. Ukoliko smo umereni u alkoholu, to može da ima čak i benefit. Tokom trudnoće ja sam apsolutno za to da se izostavi alkohol iz upotrebe."

Kada su u pitanju cigarete, doktorka Mitrović je tu isključiva.

"Najnegativniji uticaj na hormonski status, kvalitet i broj jajnih ćelija ima pušenje. Takođe ima i negativan uticaj na pokretljivost spermatozoida i samim tim smanjuje plodnost, ukoliko se preterano koristi. To je jedan od razloga zašto poslednjih godina na našem području imamo veliki broj mlađih žena sa lošim hormonima i manjom ovarijalnom rezervom."

A zašto je 21. vek vek suplemenata i koje treba da piju žene koje planiraju trudnoću, saznajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: