Preporučeno dojenje i u slučaju da majka ima kovid 19

Mleko majki zaraženih kovidom 19 ne sadrži tragove virusa, već je vektor za prenos antitela i dojenje se preporučuje i u slučaju zaraze, pokazala je najnovija španska studija.

Izvor: Beta-AFP
Podeli
Foto: Depositphotos/doble.dphoto
Foto: Depositphotos/doble.dphoto

Pročitajte još:

Ne štite sve maske, niti svi testovi pokazuju istinu: Nađeno na milione neispravnih proizvoda

Zelić posle odobrenja Fajzerove vakcine za decu: Slede koraci stručne komisije i Batut

Sprovedena u okviru inicijative "MilkCorona" španskog Saveta za naučna istraživanja i univerzitetske bolnice u Valensiji, studija je utvrdila da nijedan od analiziranih uzoraka majčinog mleka nije sadržao tragove RNK koronavirusa.

Marija Karmen Koljado, istraživačica zadužena za projekat, rekla je da su u uzorcima mleka pronađena antitela koja je razvila majka, "što sugeriše da je majčino mleko vektor za prenošenje antitela".

Lekari pedijatrijske klinike u Valensiji navode da ovi rezultati podvlače "važnost sistematskog preporučivanja dojenja u svim slučajevima u kojima majka ima malo ili nimalo simptoma".

Studija je analizirala prisustvo antitela u majčinom mleku 75 žena koje su primile vakcine Fajzer/Biontek, Moderna i Astrazeneka.

Utvrđeno je da svi uzorci sadrže antitela na različitim nivoima, u zavisnosti od vakcine.

Pokazalo se i da mleko žena koje su primile jednu dozu vakcine posle zaraze virusom i mleko žena koje su primile obe doze vakcine, a da nikad nisu bile zaražene, sadrži isti nivo antitela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu