Grad finansira VTO za parove koji imaju problem da dobiju drugo dete VIDEO

Tokom leta biće raspisan javni poziv za finansiranje vantelesne oplodnje parovima koji zbog sekundarnog steriliteta ne mogu da dobiju drugo dete. Trebalo bi da iz gradske kase za finansiranje VTO bude izdvojeno 30 mimliona dinara tako da će to otprilike biti dovoljno za oko 100 parova.

Izvor: B92

Subota, 12.06.2021.

10:35

Grad finansira VTO za parove koji imaju problem da dobiju drugo dete VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Dragana Krstić iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" kaže za TV Prva da je to za parove koji imaju problem sekundarnog steriliteta, dakle parovi koji su dobili prvo dete bez poteškoća, prirodnim putem, a do drugog deteta ne mogu jer imaju neke medicinske probleme.

"Mislimo da će biti starosna granica na 42. godini i da će biti potrebno da taj sekundarni sterilitet leče četiri godine. Naravno očekujemo još kriterijuma jer još nije završena ta priprema konkursa".

Udruženje "Šansa za roditeljstvo" dobija svakodnevno više od 50 poziva od parova kojima treba podrška u lečenju neplodnosti.

"Sastavili smo listu prioriteta koju smo poslali Sekretarijatu za zdravstvo Grada Beograda. Na toj listi su se našli parovi koji imaju problem azospermije, dakle parovi koji nemaju uopšte spermatozoid i koji moraju kroz neke hiruške intervencije da dođu do njih, druga grupa su parovi koji ne ispunjavaju uslove RFZO-a i žene koje imaju više od 43 godine, naravno tu je bila i grupa za sekundarni sterlitet kao i parovi koji moraju uz donaciju do svoje bebe, tako da se nadamo da će i oni doći na listu koja će biti finansirana iz gradske kase", dodaje Krstić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: