Zagrljaj nije univerzalno rešenje za uznemireno dete sa autizmom, ali probajte još i ovo VIDEO

Snimak uznemirenog deteta obolelog od autizma, koje je doživelo napad posle eksplozije petarde, prethodnih dana obišao je društvene mreže. Defektolog Snežana Babović Dimitrijević objasnila je za TV Prva da deci sa autizmom smetaju nepredvidive situacije i da ne postoji univerzalni recept kako reagovati da smirite dete, ali je dala nekoliko saveta.

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 29.12.2020.

11:43

Zagrljaj nije univerzalno rešenje za uznemireno dete sa autizmom, ali probajte još i ovo VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

"Veoma je teško i različite su reakcije dece, a roditeljima savetujem da dete pripreme na određeni način kada izlaze napolje. Bilo bi mnogo lakše da može da se odredi vreme i mesto gde mogu da se bacaju petarde, ali to nije moguće u sadašnjim uslovima. Roditelj može da pripremi dete kako da reaguje ili da mu stavi ruke na uši ili slušalice da sluša muzilu ili nosi neku igračku koja ispušta određeni zvuk sa sobom", kaže defektolog.

Kada se već desi nešto što uznemiri dete, preusmerite ga na nešto što ga zanima i zagrlite, mada, kako upozorava Babović Dimitrijević, kod neke dece i zagrljaj može da bude bolan u toj situaciji.

"Bitno je da roditelj pokuša da bude smiren u toj situaciji i tihim glasom detetu kaže 'Polako, ajmo sada pogledaj određeni predet ili određenu muziku na telefonu' kako bi se preusmerilo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: