Dr Miković objasnio kome da se jave trudnice sa simptomima kovida VIDEO

Znamo da, bez obzira na pandemijsku situaciju, svaki dan na svet dolazi mnogo beba, a da je na prvom mestu onih koji požrtvovano rade svoj posao, to da se majke i deca maksimalno zaštite. Uprkos žestokoj borbi, za sve ovo vreme naučili smo da koronavirus ne zaobilazi ni trudnice, ali ni tek rođene bebe.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2020.

15:17

Dr Miković objasnio kome da se jave trudnice sa simptomima kovida VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

U poslednja 24 sata u Bolnici u Narodnom frontu se rodilo 38 beba, 20 dečaka i 18 devojčica. Rodila se 7.071 beba ove godine. Trenutno je stabilna situacija u ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front ", manje je zaraženih među osobljem nego u prvom talasu, kaže za "150 minuta" direktor ove ustanove dr Željko Miković.

On je objasnio kome da se obrate trudnice sa simptomima.

"Trudnica koja ima respiratornu infekciju ili pneumoniju odlazi kao i svi drugi u kovid ambulante ili u kovid bolnice. GAK "Narodni front" i "Višegradska" leče sve trudnice koje imaju komplikacije za vreme trudnoće i koje uđu u porođaj, a teške pneumonije leče ustanove koje su predviđene za lečenje plućnih bolesti. Imamo posebno odeljenje za sve koje su suspektne i za one koje su dokazano pozitivne. Međutim, sa pojavom brzih antigenskih testova praktično se ono svelo na dokazane slučajeve pozitivnih trudnica", naglašava dr Miković.

U ovoj ustanovi su od početka pandemije porodili 21 ženu koja je ima pozitivan test. Od toga je bilo 15 prirodnih porođaja i šest carskih rezova.

Što se rizika obolevanja tiče, on pojašnjava da je rizik obolevanja kod trudnica isti kao i kod drugih ljudi.

"Statistike u svetu su da je oko 5 odsto trudnica antigen pozitivno, od čega je 50 odsto asimptomatskih. Od tih asimptomatskih, 90 odsto je sa blagim simptomima."

Koji savet je dr Miković dao trudnicama saznajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: