Koronavirus izaziva sterilitet? "Niko nije pošteđen dejstva ovog virusa"

Kod osoba oba pola koje su preležale kovid 19 drastično je smanjena mogućnost da ostave potomstvo, a kod nekih ne postoje ni šanse za to, pokazuju preliminarni rezultati studije dr Dragane Bojović Jović iz "Narodnog fronta". Prema istraživanju doktorke Bojović Jović, čak i da dođe do oplodnje kod onih koji su se oporavili od kovida19, postoji mogućnost pojavljivanja anomalija u plodu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/B92
Foto: Printskrin/B92

"Ovaj virus ne štedi nijednu ciljnu populacionu grupu, niko nije pošteđen dejstva ovog virusa", rekla je dr Verica Jovanović na današnjoj konferenciji.

Dodaje da ovaj virus deluje sistemski, i da utiče na sve organe i sisteme ljudskog organizma.

"Istraživanja će u narednom periodu dati precizne podatke i ukazati na one rizike i posledice koje sam virus može da izazove delujući i na genitalne organe i na uopšte mogućnost oplodnje", navodi dr Jovanović.

Istraživanja koja se sprovode u svetu se sistematizuju, potrebno je vreme i broj takvih istraživanja i kritične grupe ciljne populacije i uzorci koji su pravilno definisani i odabrani.

"To će sigurno trajati, za sve to je potrebno vreme, a osobe koje se u različitim stručnim oblastima bave analizovom rizika i posledica će svakako dati zaključke", smatra dr Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.