Nema više nepoznanica: Postupak za vantelesnu oplodnju od sada izgleda ovako

Počele su da važe olakšice za vantelesnu oplodnju.

Izvor: B92

Sreda, 17.06.2020.

15:24

Nema više nepoznanica: Postupak za vantelesnu oplodnju od sada izgleda ovako
Foto: depositphoto/photographee.eu

Sve žene koje budu želele da idu na vantelesnu oplodnju, a imaju do 43 godine, moći će to od sada da urade o trošku države, bez obzira na to da li su već pokušavale. Sve žene koje od 15. juna budu aplicirale za pokušaj čeka pojednostavljena procedura, po kojoj, gde god da odluče da rade VTO, to znači jednu komisiju manje, a samim tim i uput manje.

Nije više moguće da se desi da dođu u bolnicu da se informišu, a da tamo ne znaju ništa da im kažu, kao što se desilo ženi u KC Kragujevac pre desetak dana.

"U petak su sve bolnice u Srbiji koje imaju odeljenje za VTO dobile od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) obaveštenje da počnu sa primenom i u njemu je tačno navedeno kako će od sada da izgleda proces, tako da ne postoji mogućnost da osoblje ne zna za proceduru", rekli su u RFZO za portal B92.net.

Iz dokumenta koji su prosledili svim filijalama vidi se da pravo na biomedicinski potpomognuto oplođenje (BMPO) po novom, omogućava ženi da s partnerom ide direktno na Komisiju za VTO u zdravstvenu ustanovu umesto prvo na lekarsku komisiju RFZO-a.

Žena od sada telefonom zakazuje pregled pred Komisijom za VTO i Komisiji donosi dokumenta koja su bila potrebna i do sada.

Muškarci koji nemaju socijalno osiguranje troškove neophodnih medicinskih analiza plaćaju o svom trošku i nisu u obavezi da donesu uput izabranog lekara i ocenu lekarske komisije filijale na obrascu OLK-1.

Pre pregleda komisije, bračni ili vanbračni partneri potpisuju sledeće izjave kod predstavnika RFZO:

1. izjavu o izboru zdravstvene ustanove u kojoj će se obaviti VTO,

2. izjavu partnera da iz postojeće zajednice nemaju biološku decu, odnosno da imaju jedno dete dobijeno iz postupka VTO,

3. izjavu da su saglasni da ukoliko bude moguće da im se zamrznu embrioni.

Ako Komisija utvrdi da postoje uslovi za postupak, ona izdaje potvrdu o ispunjenosti uslova za postupak BMPR (Obrazac BMPO-3) koja važi 12 meseci od datuma zasedanja komisije i u tom periodu je bolnica obavezna da započne postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: