I muškarcima otkucava biološki sat: Saznajte koji je limit, ako verujemo stručnjacima

Biološki sat je termin koji se uglavnom vezuje za žene. Međutim, vremenska ograničenost za produžetak vrste i potomstva trebalo bi da zabrine i muškarce.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2019.

16:23

I muškarcima otkucava biološki sat: Saznajte koji je limit, ako verujemo stručnjacima
Foto: depositphotos/ tmcphotos

Prema najnovijim istraživanjima, koje je objavio engleski Independent, i muškarcima otkucava biološki sat.

Prema pisanju ovog lista, i muškarci su uslovljeni vremenom kada je reč o proširenju porodice i ostvarivanju uloge oca.

Naime, u studiji koja je objavljena u evropskom magazinu "Maturitas", muškarci bi trebalo da razmisle o zamrzavanju svog naslednog materijala u bankama sperme, i to pre trideset pete godine.

Razlozi su mnogobrojni. Tiču se pre svega zdravlja, ali i smanjene plodnosti muškarca posle trideset pete.

Bebe, čiji su očevi stariji od 35. godine, izložene su većem riziku od mnogih oboljenja, kao što su urođene bolesti srca, a mogu da imaju problem i sa niskom telesnom težinom pri samom rođenju.

Takođe, studija je pokazala da deca dobijena posle 35. godine mogu da razviju određene vrste kancera, ali i kognitivne poremećaje, kao što je autizam.

Studija je obuhvatila 40-godišnje istraživanje kako bi se došlo do informacija o efektima godina muškarca na očinstvo, o uticaju godina na plodnost, trudnoću, kao i na zdravlje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: