Zasto se u Srbiji ne radi vantelesna oplodnja donacijom?

Vantelesne oplodnje donorskim ćelijama još nisu moguće u Srbiji iako ih je omogućio još zakon iz 2009. godine i potvrdio novi zakon. Nisu urađena podzakonska akta i ne postoji prava rešenost sistema da dozvoli takvo lečenje kod nas, izjavio je profesor doktor Aleksandar Ljubić, jedan od rodonačelnika vantelesne oplodnje u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 04.05.2019.

15:54

Zasto se u Srbiji ne radi vantelesna oplodnja donacijom?
Foto: Printscreen / TV Prva

To je za određene parove jedini lek i zbog nedonošenja podzakonskih akata primoravamo stotinu ili hiljadu ljudi da traži mogućnost da to uradi u drugim zemljama, rekao je profesor Ljubić u emisiji TV Prve “Na prvom mestu”.

On je podsetio da se vantelesna oplodnja donacijom u Srbiji radila 20 godina, do 2005. Ili 2006. godine, ali da je u to vreme aktuelni ministar zdravlja izdao ukaz da to nije dozvoljeno zbog jednog lekara koji je izjavio da klonira čoveka.

Mislim da svi zajedno treba da učinimo što više kako bi vantelesna oplodnja donacijom i kod nas bila moguća, rekao je Ljubić.

Govoreći o postupku vantelesne oplodnje, Ljubić je ukazao da naš zakon dozvoljava vraćanje tri embriona u matericu, a da je tendencija lekara da vrati što manje embriona.

To malo smanjuje uspešnost, pa se traži kompromis, jer država nema dovoljno novca da obezbedi svima potreban broj ciklusa kada bi se vraćao samo jedan embrion.

Medicinski bi bilo najbolje da se vraća samo jedan embrion, a najčešće se vraćaju dva, kazao je.

On je rekao da se trend blizanačkih trudnoća smanjuje i dodao da su višeplodne trudnoće vezane za mnogo više komplikacija, kraće trajanje trudnoće… Centar koji ima više od 15 do 20 odsto višeplodnih trudnoća nešto ne radi dobro, istakao je Ljubić.

Medicinski rizici od brojnih pokušaja vantelesne oplodnje ne postoje, pouzdano je dokazano da veliki broj ne dovodi do malignih bolesti, popuštanja funkcije jajnika. Rizici postoje kada se nepotpuno obradi pacijent, u samom postupku dobije preterani ili slab odgovor jajnika na standardne doze lekova, ali to je novim tehnikama smanjeno na minimum.

Ljubić je rekao da je, ako se rade po medicinskim principima i uz adekvatnu pripremu, posle tri pokušaja vantelesne oplodnje uspešnost 60 odsto, dok je kod šest pokušaja uspešnost 90 odsto.

U realnom životu nije tako, dodao je, jer pacijenti često idu iz jednog centra u drugi, iz jedne zemlje u drugu.

Detaljnije o postupku VTO pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: