Neće više ići u inostranstvo: Za neke će ovo biti poslednja šansa

Izrada pravilnika koji će definisati sve u vezi sa donacijom reproduktivnih ćelija je u finalnoj fazi. Njihovim donošenjem steći će se i uslovi za formiranje prve Nacionalne banke jajnih ćelija, spermatozoida ili embriona - za neke poslednja šansa da ostvare potomstvo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: AllaSerebrina / Depostiphotos
Foto: AllaSerebrina / Depostiphotos

Prvo dete iz vantelesne oplodnje na svetu je rođeno 1978. kod nas na klinici "Narodni front" zahvaljujući profesoru Milenku Proročiću i timu 27.7.1987. godine je rođena prva beba iz IVF.

"Tako su postavljeni uspešni temelji veštačke oplodnje na našoj klinici. Danas se godišnje uradi oko 260-300 postupaka sa odličnim rezultatima, koji su uporedivi sa svetskim", kaže Ana Mitrović Jovanović, koja je i direktorka dnevne bolnice na klinici Narodni front.

Piše: Maja Savić

Zakon o BMPO usvojen je 2017. godine, a do kraja 2018. godine trebalo je da bude formirana banka polnih ćelija. Novina u Zakonu je i to što žene koje nemaju partnera a žele da dobiju dete više neće morati u inostranstvo po donirane spermatozoide, već će to moći da urade u Srbiji.

"Trenutno se finalizuju podzakonska akta koja treba da urede ovaj zahtevni zadatak i obezbede, kroz postupke donacije, onim parovima koji nemaju drugu mogućnost, put do željenog potomstva", rekla je za B92.net profesorka Ana Mitrović Jovanović, koja je na čelu Republičke stručne komisije (RSK) za biomedicinski potpomognutu oplodnju (BMPO).

Prema njenim rečima, Uprava za biomedicinu se trudi da obezbedi što prihvatljivija rešenja da bi ceo postupak u vezi sa donacijama mogao da bude realizovan.

"Sa druge strane, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je na predlog RSK za BMPO olakšao postupak uključivanja parova u procedure, uz povećanje broja ciklusa koji se finansiraju o trošku fonda, i omogućio zamrzavanje embriona", kaže Ana Mitrović Jovanović.

Kako dodaje, intenzivno se radi na tome da o trošku RFZO budu uključeni i pacijenti sa onkološkim problemima i muškarci sa azospermijom kod kojih u uzorku dobijenom metodama PESE i biopsije testisa postoji materijal koji je reproduktivno prihvatljiv za postupak.

Foto: Evgenyataman/Depositphoto.com
Foto: Evgenyataman/Depositphoto.com

Pročitajte još:

Sve više parova ima problem sa začećem i sve to samo iz ovog razloga?

Predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović ocenila je da je potrebno uraditi pravilnike koji će precizirati kako će se donacija izvoditi, ko će donirati materijal, ko će moći i kako da aplicira za postupak donacije, ko će dobiti jajne ćelije i ko će kontrolisati ceo taj postupak.

"Samo ukoliko postoji jasan i kontrolisan sistem, praćen pravilnicima, možemo pričati o početku donacije u Srbiji, uvozu i izvozu ćelija i slično", rekla je ona.

Kako je istakla, mnogo je parova koji moraju na donaciju - što jajne ćelije, što spermatozoida i zasad oni čekaju svoju priliku.

"Mnogi od njih nemaju finansijska sredstva da to urade u inostranstvu pa su prinuđeni da čekaju na roditeljstvo, a godine, kao ključan faktor uspeha, prolaze i samim tim se smanjuju šanse za uspeh. Poznato je da nestajemo kao nacija, a 400.000 parova ima problem sa neplodnošću i dobar deo njih zavisi od donacije", navodi Sandra Jovanović.

Uzroci neplodnosti su brojni:

Kod muškaraca:
smanjen broj spermatozoida, smanjena pokretljivost spermatozoida, smanjen broj morfološki pravilnih i kvalitetnih spermatozoida, infekcije, povrede, tumori, stres. Na plodnost mogu uticati alkohol, pušenje, nezdrave životne navike, gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti, hrana bogata transmastima, šećerom i brza hrana.

Kod žena:
izostanak ovulacije, hormonski uslovljen sterilitet, endometrioza, sindrom policističnih jajnika, problemi sa prolaktinom i štitastom žlezdom, problemi vezani za anomalije materice, miomi, polipi, septumi (pregrade u materici), problem sa jajovodima, problem sa smanjenom ovarijalnom rezervom, smanjen broj i kvalitet jajnih ćelija. Na plodnost žena mogu uticati i faktori kao što su nepravilna ishrana i pušenje.

strana 1 od 3 idi na stranu